Haberler

image
2-3 MART 2024 Tarihlerinde İstanbul’da “Geçmişi, Bugünü ve Geleceğiyle Japonya’da İnanç Mozaikleri” Seminer Programı Gerçekleştirildi

Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı (MÜSDAV), MÜSDAV Akademi, Tokyo Camii
Vakfı, Tokyo Camii Enstitüsü ve İslam Araştırmaları Merkezi iş birliğinde 2-3 Mart tarihleri arasında
İstanbul’da “Geçmişi, Bugünü ve Geleceğiyle Japonya’da İnanç Mozaikleri ”konulu çalıştay ve seminer
programı gerçekleştirildi.
2 Mart 2024 tarihinde alanında uzman Ankara Üniversitesi, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi,
Boğaziçi Üniversitesi, Kâtip Çelebi Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Ordu Üniversitesi ve Recep Tayyip
Üniversitesinden akademisyenlerin katılımı ile üç oturumdan oluşan çalıştay programı gerçekleştirildi.
Programda gerçekleştirilen sunumlar raportörler eşliğinde kayıt altına alındı.
3 MART 2024 tarihinde seminer program Itri Kültür Sanat projesinde yer alan öğrencilerin hazırlamış
olduğu geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar sergisi açılışı ile başladı. Program İslam Araştırmaları
Merkezi Seminer salonunda gerçekleştirildi. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından protokol konuşmaları
ile devam eden program da Tokyo Sosyal İşler Müşaviri Sayın Muhammed Raşit ALAS programın
önemine değinerek bundan sonraki süreçlerde “Japonya” konusunda uluslararası çalıştay ve seminer
programlarının artması gerektiğini dile getirerek iş birliği için MÜSDAV’a teşekkürlerini iletti. İSAM
Başkan Yardımcısı Sayın Doç.Dr. Yaşar ÇOLAK programa ev sahipliği yapmaktan memnuniyet
duyduklarını dile getirdi. MÜSDAV Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sayın Dr. Haydar BEKİROĞLU
İslam’ın insanlığa barış ve huzur getiren evrensel mesajının ulaştırılmasında önemli iki enstrüman olan
kültür ve sanatın bilgi eksenin de buluşmasının önemine değinerek, bu programlarının devamlılığının
olması gerektiğini dile getirdi.
Program sinevizyon gösterimi ile devam etti. Ardından üç oturumdan oluşan seminer programı alanında
uzman akademisyenlerin “Japonya’da İnanç Mozaikleri” sunumları ile devam etti.
Programın değerlendirme oturumunda Tokyo Camii rehberi Sayın Shigeru SHİMOYAMA katılımcılara
Tokyo Camiinde gerçekleştirdiği etkinliklerden fotoğraf kareleri göstererek oradaki insanların kalbine
dokunmaya çalıştığını ve islamiyeti bu şekilde anlattığını dile getirdi. Aynı zamanda Tokyo Camii
Enstitüsü Başkanı Sayın Nishida KYOKO Enstitü ’de yapılan faaliyetlere değinerek, Türkiye’de böyle bir
programın yapılmasının çok önemli olduğunu dile getirdi. Diyanet Akademisi Başkanı Sayın Doç. Dr.
Enver Osman KAAN program boyunca paylaşılan bilgilerin çok kıymetli olduğunu dile getirerek,
program kapsamında iş birliği içerisinde olan kurum ve kuruluşlara tebrik etti.

Program sonunda seminer programına katılan akademisyenlere ve Japonya’dan gelen misafirlere
MÜSDAV Yönetim Kurulu Başkanvekili Dr. Haydar BEKİROĞLU tarafından hediyeleri takdim edildi.
Bu program kapsamında Itri Kültür Görsel Sanatlar yarışmasında birinci olan öğrencilere MÜSDAV
Yönetim Kurulu Başkanvekili tarafından katılım belgeleri takdim edildi. Hatıra fotoğrafı çekimi ile
program sonra erdi.

devamını oku...
image
“İLERİMUN24” MODEL BİRLEŞMİŞ MİLLETLER TOPLANTISI BAŞLADI

Türkiye’nin farklı illerinde bulunan İmam Hatip Liselerinden seçilerek gelen öğrenciler; Dünya sorunlarına etkili ve kalıcı çözümler bulmak adına; bir Model Birleşmiş Milletler Konferansı Simülasyonu olan İleriMun24’te başkentte buluştu.

Ankara Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Müsdav Genç iş birliği ile düzenlenen ve dili İngilizce olan “İleriMun24” programı, ülkemizin farklı illerindeki Anadolu imam hatip liselerinden seçilen 14-18 yaş aralığındaki akademik ve İngilizce donanıma sahip toplam 220 lise öğrencisi katılıyor. Toplam 4 gün sürecek program kapsamında gençler, dünya sorunları hakkında 8 adet farklı komitede eş zamanlı olarak dünya ülkelerini temsil edecek.

Programın açılışı toplantısı Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti ve 2023 yılında düzenlenen Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi benzer etkinliklerinden derlenen tanıtım filmlerinin gösterimiyle devam etti. Okulun İngilizce Proje Koordinatörü Murat DEMİR, toplantıyı düzenleyen okuluna, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne ve iş birliği için MÜSDAV’a teşekkür etti. ‘Yeni Dünyada Gençliğin Rolü’ temasına da değinen Murat DEMİR, tüm katılımcılara başarılar dileyerek konuşmasını tamamladı. Ardından, İngilizce Zümre Başkanı Fatih ŞALLI etkinliğin katılımcılara kazandıracağı tecrübelerden bahsetti. Son olarak, bu simülasyonun Genel Sekreteri Asoude PATSAMAN; faaliyet sonunda, katılımcılar arasından seçilecek başarılı delegelere verilecek ödüllerden bahsetti.

Müsdav Genç Başkanı Halis AKÜZÜM, Müsdav Genç iş birliğiyle düzenlenen programın önemini ve gençleri bir araya getirecek faaliyetleri her zaman desteklediklerini ifade etti. Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Kadir ÇIRAKOĞLU da konuşmasında gençleri okullarında ağırlamaktan duydukları memnuniyeti ifade ederek, okul faaliyetlerinden bahsetti.

Programa katılım sağlayan Din Öğretimi Genel Müdürü Dr. Ahmet İŞLEYEN, gençlerin her alanda desteklenmesi gerektiğini ve bu çalışmaların gençlerin gelişimine katkı sağlayacağını ifade ederek, bu güzel programa ev sahipliği yapan Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne, katılımları için öğrencilere, desteği ve iş birliği için MÜSDAV’a teşekkür etti.

Etkinliğe onur davetlisi olarak katılan ve konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali ERBAŞ, “Milletimizin aydınlık geleceğine dair ümit verici faaliyetleriyle ön plana çıkan imam hatip öğrencilerinin, uluslararası meselelere gençliğin bakışını ortaya koymak üzere tertip ettikleri bu güzel program, düşünen, çözüme odaklanan ve samimiyetle bir şeyler yapmak için gayret gösteren gençler için önemli bir örnektir. Bir milletin varlığını devam ettirecek temel unsur; iyi yetişmiş, donanımlı, ahlaklı, erdemli, vatan, millet aşkıyla yanıp tutuşan ve aynı zamanda yaşadığı dünyanın sorunlarını yakından takip edip çözümler üretmeye çalışan gençlere sahip olmasıdır. Böyle bir neslin yetişmesi, nitelikli bir eğitim ortamının yanı sıra nitelikli etkinliklerle ve uygulamalarla mümkündür. İşte burada açılış toplantısını yaptığımız model birleşmiş milletler etkinliği, teoride ve pratikte gençlerin neleri yapabileceğini göstermesi açısından da örnek bir çalışma olacaktır.

Her biri birer ilim, hikmet ve sanat öğretim merkezleri olduğu kadar aynı zamanda birer şahsiyet ve irfan mektepleri olarak yıllardır ülkemize her biri birbirinden değerli şahsiyetler kazandıran imam hatip liselerinde okuyan siz sevgili gençlerini desteklemek, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bizler için hem bir vazife hem de mesuliyettir. Diyanet İşleri Başkanlığımızın bir vakfı olan MÜSDAV’ın gençlik kolları başkanlığının da bu programın yapılması için katkı vermesi bizler için değerlidir. Çünkü bu nesil, inancını yaşamanın ve mukaddesatını yüceltmenin yanı sıra, dünya meselelerine duyarlı olan, nerede bir haksızlık varsa onu yüreğinde hisseden, nerede bir adaletsizlik varsa onu düzeltmek için çaba gösteren, nerede bir zulüm varsa onu engellemeye çalışan, bunun için mücadele eden bir nesildir. O nedenle sizler, ülkemizin kıymetli gençleri, insanlığın ortak meselelerine gerçekçi çözümler getirecek, çürümeye yüz tutmuş küresel anlayışlara karşı insanlığa bir çıkış kapısı sunacak, yeryüzünü saran ifsat ve zulüm düzeni karşısında ıslah ve imar için mücadele edecek ve sevgili Peygamberimiz’in önderlik ettiği evrensel huzur, barış, adalet ve esenlik iklimini yeniden inşa edecek umut neslisiniz. İşte bu nedenle, sizlerin her türlü çalışmasını desteklemek, Diyanet İşleri Başkanlığımız için çok çok özel bir anlam içermektedir.” dedi

ERBAŞ, konuşmalarında gençlerin Peygamberimizi (s.a.v.) örnek almalarının önemine vurgu yaparak, “O’nun haksızlıkla mücade etmek için Hilfü’l- Fudül’e katılması gibi sizler de bugün burada, ülkemizin farklı yerlerinden gelen imam hatip gençliği olarak, nerede bir mazlum varsa, nerede bir haksızlığa uğrayan varsa, onun yanında durmanın, dünyayı bu konuda uyandırmanın ve zulme rıza göstermemenin örneğini sergiliyorsunuz. Rasulullah’ın izinden gittiğiniz için sizi tebrik ediyorum.” dedi

Bu program vesilesi ile öğrenci delegelerinin tartışacağı konuların Medine vesikası ile keyfiliğin hâkim olduğu toplumda birey ve cemiyet haklarını hukukî güvence altına alan Hz. Muhammed (sav) ‘in bizlere öğrettiği değerler olduğunu, dünya gençliğinin Peygamber efendimizin bu özelliklerinden yeterince haberdar olmadığı için bu komitelerde konuşulacak hususları ve neticede ortaya koyulacak deklarasyonu en güçlü şekilde tanıtmaları gerektiğini söyledi.

ERBAŞ konuşmalarının devamında, zamanında Bosna’da olduğu gibi bugün Filistin’de yaşanan zulme sessiz kalanları kınayarak, tüm bu haksızlık ve adaletsizlikler karşısında, tüm dünyayı barışa ve huzura kavuşturmak için, dünyayı bu derin gaflet uykusundan uyandırmak için böyle gençlere ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Ali ERBAŞ, programın gerçekleştirilmesine öncülük eden Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesine, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne, ülkemizin dört bir yanında programa öğrenci gönderen okullarımızın idarecilerine, öğrencilerimize ve bu programın gerçekleşmesinde maddi ve manevi katkılarını sunan MÜSDAV yönetim kuruluna ve gençlik teşkilatı gönüllülerine teşekkür ederek konuşmalarını tamamladı.

Program sonunda Müsdav Genç Başkanı Halis AKÜZÜM ve gençler tarafından Prof. Dr. Ali ERBAŞ’a hediye takdim edildi, hatıra fotoğrafı çekimi ile program sona erdi.

Dört gün sürecek etkinliğin hayırlara vesile olmasını dileriz.

devamını oku...
image
ITRÎ KÜLTÜR SANAT TOPLULUĞU BULGARİSTAN’DAKİ SOYDAŞLARIMIZLA BULUŞTU

T.C. Sofya Büyükelçiliği Sosyal İşler Müşavirliği’nin misafiri olarak Bulgaristan’a giden Itrî Kültür Sanat Topluluğu soydaşlarımızla bir araya geldi. 

Bulgaristan Başmüftülüğü tarafından, Bulgaristan Müslümanlar Diyaneti’nin ilk Başmüftüsü olarak seçilen Hocazâde Mehmed Muhyiddin Efendi anısına 2017 yılından beri Müslüman toplumun gelişmesine katkıda bulunan örnek şahsiyetleri takdir etmek amacıyla Hocazâde Ödülleri merasimi düzenlenmektedir. Sofya Millî Kültür Sarayı'nda bu yıl 7. Si düzenlenen etkinlikte Itrî Kültür Sanat Topluluğu, soydaşlarımızla bir araya gelerek katılımcılara unutulmaz bir gece yaşattılar. 

Vakfımızı temsilen Yönetim Kurulu Üyemiz Ahmet BELADA ve Genel Koordinatör Mehmet YOLCU’nun katıldığı törende, Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçiliği Müsteşarı Mustafa Kara, Sosyal İşler Müşaviri Erdal ATALAY, Başmüftü Dr. Mustafa Hacı, Yüksek İslam Şurası Başkanı Vedat AHMED ve bölge müftülerinin yanı sıra Çar II. Simeon, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Danışmanı, Bulgaristan Meclis Başkanı yardımcıları, milletvekilleri, yargı mensupları, diplomatik misyon ve akademik camia temsilcileri, Bulgar Ortodoks Kilisesi Genel Sekreteri, Ulusal Dini Topluluklar Konseyi Başkanı hazır bulundular.

Protokol konuşmalarının ardından Itrî Kültür Sanat Topluluğu Şef Erhan ÖZKOL yönetiminde Türk tasavvuf musiki konseri icra etti. Öğrencilerin sahne performansı katılımcılar tarafından büyük beğeniyle karşılandı. Konu ile ilgili konuşan T.C. Sofya Büyükelçiliği Sosyal İşler Müşaviri Sayın Erdal ATALAY; “Bugün Sofya’da Bulgaristan Müslümanlar Diyaneti’nin ilk Başmüftüsü Hocazâde Mehmed Muhyiddin Efendi anısına düzenlenen ödül törenine onur konuğu olarak katılan Itri kültür Sanat Topluluğu soydaşlarımıza ve dindaşlarımıza tarihi anlar yaşattı. Bu topluluğun buraya gelmesine vesile olan MÜSDAV Yönetim Kuruluna çok teşekkür ediyorum. Ülkemizde ve millet varlığımız olan ülkelerde önemli programlara imza atan Itri Kültür Sanat Programını çok kıymetli buluyorum. Gençlerimiz bugün de evlad-ı fatihan diyarı ve Balkanların giriş kapısı olan Bulgaristan’da bizlere unutamayacağımız bir gece yaşattılar. Öğrencilerimizi ve onları yetiştiren hocalarını tebrik ediyorum.” dedi. 

Başmüftü Dr. Mustafa Hacı ve Yüksek İslam Şurası Başkanı Vedat AHMED’de öğrencilerimizi tebrik ederek musiki konserinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Musiki konseri sonrası yaptıkları faaliyetlerde iyiliği ön plana çıkaran kişilere iyilik ödülleri takdim edilerek program sona erdi.

06-12 Aralık 2023 tarihleri arasında Bulgaristan’da bulunan Itrî Kültür Sanat Topluluğu ayrıca Rusçuk, Şumnu, Filibe ve Kırcaali’de soydaşlarımızla bir araya geldi. Balkanlardaki millet varlığımıza duygu dolu anlar yaşatan gençler programların tamamlanmasıyla ülkemize döndüler.

Gençlerimizi Bulgaristan’daki dindaşlarımızla ve soydaşlarımızla buluşturan T.C. Sofya Büyükelçiliği Sosyal İşler Müşavirliğimize, mihmandarlık yapan Bulgaristan Başmüftülüğü’ne ve bölge müftülerine teşekkür ederiz.


devamını oku...
image
"DÜNÜ BUGÜNÜ VE YARINI İLE KUDÜS VE FİLİSTİN" SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nuh ARSLANTAŞ ile ‘‘Dünü, Bugünü ve Yarını ile Kudüs ve Filistin’’ semineri çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Müsdav Genç Başkanı Halis AKÜZÜM’ün takdimleriyle başlayan programı yurt için ve yurt dışından pek çok katılımcı takip etti. 

Müsdav Genç Başkanı Halis AKÜZÜM, Gazze’de yaşanan zulme karşı asla sessiz kalmayacaklarını ve bu konuda gençler arasında farkındalık oluşturacaklarını ifade etti. Aynı zamanda Filistin ve Kudüs hakkında İstanbul ve Ankara’da yüz yüze seminerler gerçekleştirildiğini söyledi. 

MÜSDAV Yönetim Kurulu adına Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet BELADA, açılış konuşması yaptı. Açılış konuşmasında Prof. Dr. Nuh ARSLANTAŞ Bey’in alanda uzman olduğunu ve bu seminerin de çok verimli olacağı vurgusunu yaptı. 

Takdim ve açılış konuşmalarının ardından Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nuh ARSLANTAŞ konuyla ilgili önemli bilgiler verdi. Kudüs’ün tarihi geçmişine ve tarih boyunca bu belde hangi milletlerin yaşadığına dair açıklamalar yapmıştır. Tarih boyunca Kudüs’ü hakimiyet altında tutan milletler ve Kudüs’ün tarihi statüsü hakkında bilgi vermiştir. Son olarak İsrail’in kuruluş sürecinden bugüne kadar takip ettiği saldırgan politikaların uzun vadede sonuçsuz kalacağını ve İsrail’in bölgede uzun vadede kalıcı olmayacağını kutsal kitaplardan verdiği örneklerle açıklamıştır. 

Programı yurt içinden ve yurt dışından takip eden katılımcılara teşekkür ederiz.   


devamını oku...
image
GENÇLİK KÜRSÜSÜ PROGRAMININ İLKİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Müsdav Genç, "Gençlik Kürsüsü’’ programının ilki ‘‘Gençlerle Başbaşa’’ konusuyla gerçekleştirildi. Programın konuğu Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Rektörü Musa Kazım ARICAN oldu. Program takdimini Müsdav Genç Başkanı Halis AKÜZÜM yaptı. AKÜZÜM, programın yıl içerisinde devam edeceğini ve birçok ismi ağırlayacaklarını ifade etti. 

MÜSDAV Yönetim Kurulu Başkanvekili Dr. Haydar Bekiroğlu açılış konuşmasında gençlere her zaman destek verdiklerini ve gençlerle ilgili pek çok faaliyet yürütüldüğünü vurgulayarak, programın hayırlara vesile olmasını diledi. 

Prof. Dr. Musa Kazım ARICAN, konuşmalarına başlamadan önce, ASBÜ Rektörü ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı olarak gençlerle bir arada bulunmaktan keyif aldığını söyledi. İlim meclisleri ve sohbet halkalarının, insanın tefekkür ve varlık dünyasına katkı sağladığını belirtti. Konuşmasında ilim, irfan, hikmet ve hilim kavramlarına vurgu yapan ARICAN, bu kavramların insanın ruhsal gelişiminde önemli bir rol oynadığını vurguladı. Ayrıca, bu değerlere sahip olanların adaletli ve merhametli hükümdarlar olduğunu ve insanın en büyük imtihanının bilgiyi nasıl ve hangi şekilde kullandığı olduğunu ifade etti.  

Prof. Dr. Musa Kazım ARICAN, konuşmasının sonunda gençlere tavsiyelerde bulunarak, Nureddin TOPÇU, Sezai KARAKOÇ, Mehmet Akif ERSOY ve Teoman DURALI gibi isimlerin eserlerini okumalarını önerdi. Ayrıca, batı medeniyetini anlamak için "İngiliz Yahudi Medeniyeti" kitabı okumaları tavsiyesinde bulunurken gençlerin bu kültür ocaklarında bulunmalarının önemine vurgu yaparak konuşmasını tamamladı. 

Program sonunda Rektör Musa Kazım ARICAN'a Müsdav Genç tarafından hediye takdimi gerçekleştirildi. Her ay düzenlenecek olan "Gençlik Kürsüsü" programına tüm gönüllülerimizi bekleriz.

devamını oku...
image
ITRİ KÜLTÜR SANAT KOROSU ESSEN’DE KONSER VERDİ

Vakfımız tarafından, geleneksel-çağdaş ve musiki programı uygulayan imam-hatip okulu öğrencilerine yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü iş birliği ile hayata geçirilen Itrî Kültür Sanat Programı, 2023-2024 eğitim öğretim yılında artarak devam ediyor. 

Program kapsamında öğrencilerin niteliklerinin ve yeterliliklerinin artırılması, millî, manevi, ahlaki, akademik, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlardaki becerilerinin geliştirilmesi amacıyla yurt içinde ve yurt dışında çeşitli programlar icra edilmektedir. Bu çerçevede Almanya’nın Essen Vilayetinde, Essen Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen Cumhuriyetin Kuruluşunun 100. Yılı Etkinliği'nde Itrî Kültür Sanat Korosu musiki programı icra etti. Program Koordinatörü Emre SAZAK, Şef Hasan ÖZER ve çeşitli okullardan öğrencilerin yer aldığı koro İzleyicilerden tam not aldı. Musiki programında tasavvuf musikisi icra edildi, irfan türküleri ve kahramanlık marşları söylendi. 

Başkonsolos Sayın Taylan Özgür AYDIN: "Cumhuriyetimizin 100. Yılında Essen Başkonsolosluğumuzun düzenlediği etkinlikte, harika bir performans sergileyerek Almanya'daki Türk gurbetçilerine unutulmaz bir gece yaşatan Itrî Kültür Sanat ekibindeki gençleri tebrik ediyorum." dedi. 

Eğitim Ateşesi Sayın Sabri YOLCU, Itrî Kültür Sanat ekibinin, sahne performanslarıyla sadece Türk müziğini değil, aynı zamanda Türk kültürünü ve değerlerini yansıtarak gurbetçilerimizin köklerini hatırlamalarına vesile olduğunu söyledi.

Almanya Essen Din Hizmetleri Ataşesi Sayın Halil İbrahim KARAMAN da; "Cumhuriyetimizin 100. yılında Essen Başkonsolosluğu'nun ev sahipliği yaptığı etkinlikte Itrî Kültür Sanat ekibi, ülkemizin kültürünü ve sanatını Almanya'da canlı bir şekilde sunarak izleyicilere unutulmaz bir gece yaşattılar. Emek veren öğretmenlerine ve MÜSDAV yetkililerine teşekkür ediyorum.” dedi.

Orkestra Şefi Sayın Hasan Özer,  muhteşem bir performans sergileyen öğrencilerin, Türk müziğinin Almanya'da ne kadar büyük etkisi olduğunu gösterdiğini vurguladı. 

MÜSDAV Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sayın Dr. Haydar BEKİROĞLU: “İslam’ın barış ve esenlik mesajının sanat vasıtasıyla insanlara ulaştırılmasını çok önemli ve çok kıymetli buluyorum. MÜSDAV olarak gençlerimizi desteklemeyi sürdüreceğiz. Bu güne kadar yurt içinde ve yurt dışında birçok etkinlikte yer alan gençlerimizi muhteşem sahne performansları için tebrik ediyorum. Projeyi destekleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı, iş birliği yaptığımız Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın kıymetli yöneticilerine teşekkür ediyorum.” dedi.

Konukseverlikleri, ilgi ve alakaları için Essen Başkonsolosumuz Taylan Özgür Aydın Beyefendiye ve Essen Din Hizmetleri Ataşesi Halil İbrahim KARAMAN hocamıza teşekkür ediyoruz.


devamını oku...
image
TÜRKSOY İLE MÜSDAV ARASINDA İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Türk Dünyası’nın kültür ve sanatının araştırılması, yaşatılması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması faaliyetlerini birlikte yürütmek amacıyla Vakfımız ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Vakfımız ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) arasında eğitim hizmetleri, gençlik faaliyetleri, kültür, sanat, bilim, teknoloji, turizm, tanıtım, insani yardım, hukuk ve insan hakları, engellilere yönelik faaliyetler ve diğer alanlarda iş birliği sağlanmasına yönelik usul ve esasları belirleyen İş Birliği Protokolü, 24 Ekim 2023 tarihinde düzenlenen bir törenle imzalandı.

İmza Töreni öncesi TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev ve MÜSDAV Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Haydar Bekiroğlu başkanlığındaki heyet TÜRKSOY Fotoğraf Sergisi’ni gezerek Teşkilatın son dönemde düzenlediği çalışmalar hakkında kısa bilgi aldı.

TÜRKSOY Konferans Salonu’nda düzenlenen İmza Töreni’nde konuşan Raev ve Bekiroğlu, iki kuruluş arasında imzalanan protokolün iş birliğini artıracağına ve Türk halkları arasında entegrasyonun sağlanmasına önemli katkı sunacağını vurguladılar.

Tören, İş Birliği Protokolü’nün TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev ve MÜSDAV Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Haydar Bekiroğlu tarafından imzalanmasının ardından sona erdi.

devamını oku...
image
Müsdav Genç Burs Başvuruları Başladı

Müsdav Genç Burs Başvuruları Başladı

Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı Gençlik Teşkilatı (Müsdav Genç) tarafından üniversitede okuyan gençlere 2023-2024 eğitim ve öğretim dönemi (9 ay) boyunca eğitim desteği sağlanacaktır.

Eğitim Destek Bursu, Itri Kültür Sanat Bursu ve Çelebi Lider Bursu başlıkları altında burs başvuruları alınacaktır. Başvurular 8 Ekim 2023 tarihinde sona erecektir.

BAŞVURU ŞEKLİ

Başvurular, Vakfımızın https://burs.musdav.org.tr/   internet sayfasından yapılmaktadır. Elden veya posta yoluyla başvurular kabul edilmemektedir.

BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME TARİHİ

İŞLEMLER

TARİHLER

Başvuru Dönemi

22 Eylül 2023 – 8 Ekim 2023

Mülakat listelerinin İlanı

13 Ekim 2023

Mülakat Dönemi

16-20 Ekim 2023

Sonuçların Açıklanması

24 Ekim 2023           

BURSLARIN SÜRESİ VE MİKTARI

Burs miktarı 2023-2024 döneminde aylık 1.200,00 TL olup süresi 9 aydır. Burslar Ekim-Haziran dönemi arasında devam eder.

Itri Kültür Sanat Bursu

Başvuru şartları;

1.        Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı musiki ve görsel sanatlar  programı uygulayan Anadolu imam-hatip liselerinden mezun olmak.

2.      İlahiyat Fakültesi ve Konservatuar bölümlerinde öğrenim görmek.

3.      Normal öğrenim süresinin içinde eğitimine devam ediyor olmak.

4.      SGK kapsamında herhangi bir işte çalışmıyor olmak.

5.      Müsdav Genç gönüllü çalışmalarına (yıl içerisinde yapılacak seminer, kamp, zirve, vb.) katılım sağlamak.

Çelebi Lider Bursu

Başvuru şartları;

1.        Çelebi programı liderlik mülakatını başarıyla sonuçlanmış olmak.

2.      Normal öğrenim süresinin içinde eğitimine devam ediyor olmak.

3.      SGK kapsamında herhangi bir işte çalışmıyor olmak.

4.      Müsdav Genç gönüllü çalışmalarına (yıl içerisinde yapılacak seminer, kamp, zirve, vb.) katılım sağlamak.

Eğitim Destek Bursu

Başvuru şartları;

1.        Ankara veya İstanbul’da lisans öğrencisi olmak. 

2.      Normal öğrenim süresinin içinde eğitimine devam ediyor olmak.

3.      SGK kapsamında herhangi bir işte çalışmıyor olmak.

4.      Müsdav Genç gönüllü çalışmalarına (yıl içerisinde yapılacak seminer, kamp, zirve, vb.) katılım sağlamak. 

devamını oku...
image
ÇELEBİ PROGRAMI’NDA YENİ ROTA ÇİZİLDİ

Vakfımız, Rusça eğitimi alan imam hatip lisesi öğrencilerine Çelebi Programı kapsamında yurt dışı yaz okulu imkanı sunuyor… 

Çelebi Programı Adım Adım Büyüyor.

Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı olarak üç yıl önce başlattığımız Çelebi Programı, bu yıl da Rusça eğitimi alan imam hatip lisesi öğrencilerine yurt dışı yaz kampı ve etkinliği düzenliyor. 

Daha önce Japonca, Çince, Farsça, Almanca, Fransızca ve İspanyolca öğrenen gençler için düzenlediğimiz yurt dışı kampları öğrencilerimizde oldukça iyi izlenimler bırakmıştı. 

Rusça Öğrenen İmam-Hatip Lisesi Öğrencileri Kazakistan ve Özbekistan’da.

Rusça hazırlık eğitimi gören Başakşehir Mehmet Emin Saraç Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin Kazakistan ve Özbekistan kampı başladı. Vakfımızca 13 Temmuz’da başlatılan kamp 1 Ağustos tarihinde sona erecek. Kampa öğrenci, öğretmen mentör ve idarecilerimizden oluşan toplam 59 kişi katılıyor. 

Kampın ilk bölümü Kazakistan’da başladı

Programın Kazakistan bölümü, Türkistan şehrinde yer alan ve yaklaşık 10 bin öğrencinin eğitim gördüğü Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi ev sahip sahipliğinde gerçekleştiriliyor.  Programın ilk gününde Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Pusat PİLTEN’in katılımıyla oryantasyon programı gerçekleştirildi. Üniversitenin bölümlerini ziyaret eden öğrenciler Üniversite hakkında bilgi aldılar.

Filoloji bölümü hocaları öğrencilere Rusça dersi veriyor. Böylece öğrenciler yabancı dil yeteneklerini geliştirirken aynı zamanda Rusça pratik yapma imkânı buluyor. İki hafta devam edecek olan Rusça eğitiminde ayrıca her gün farklı alanlardan uzman konuklarla seminer programları düzenleniyor. 

Öğrenciler ata yurdu topraklarda tarihin izlerini arıyor.

Kazakistan’ın Türkistan şehrinde bulunan ve UNESCO tarafından dünya kültür mirası olarak kabul edilen büyük Türk mutasavvıfı Hoca Ahmet Yesevi’nin türbesini ziyaret eden öğrenciler dualar edip manevi bir iklim yaşadılar. Çelebiler ata yurdu Türkistan’ın, Kervansaray, Otrar Kalesi, Aslanbâb Türbesi, Sayrâm Müzesi, Çimkent gibi tarihi mekanlarını gezerek tarih ve kültür keşfine çıkıyorlar.

Türk-İslam medeniyetin merkezlerinden Özbekistan gezisi ile program sona erecek.

İki haftalık Rusça eğitimlerinden sonra öğrenciler, İslam medeniyetinin önemli merkezlerinden olan Taşkent, Buhara ve Semerkant’ı içerisine alan Özbekistan gezisi ile kamplarını sonlandıracaklar. Çelebiler İslam dünyasının büyük gezginlerinden İbni Battuta’nın, zamanında dünyanın en güzel şehri olarak tanımladığı şehirlere seyahat edecekler, gezerek ve görerek öğrenecekler. Bu bölgelerde yaşamış Farabi, İmam Buhari, İmam Maturidi, Ali Kuşçu gibi önemli şahsiyetleri yakından tanıyacaklar, onların hayatlarından kendilerine ders çıkaracaklar. 

Çelebiler farklı tecrübeler, güzel anılar ve yeni bilgi birikimleri ile ülkelerine geri dönecekler. 

devamını oku...
image
MÜSDAV GENÇ TARAFINDAN HATAY’DA GENÇLİK ŞÖLENİ DÜZENLENDİ

Vakfımız Gençlik teşkilatı tarafından Hatay İl Mütfülüğü işbirliği ile, "Hatay Gençlik Şöleni" düzenlendi. Şölende Türkiye Milli Ampute Futbol Takımı ile Hatay Mütfülüğü'ne bağlı hafızlık Kur'an kurslarında eğitim alan öğrenciler arasında dostluk maçı gerçekleştirildi.

6 Şubat'ta meydana gelen depremin ardından "Biriz,Beraberiz." mottosuyla yola çıktığımız bu süreçte, çocukların hep gülmesi, neşelerinin hiç bitmemesi, yaşadıkları zor günleri atlatabilmeleri ve onlara moral ve motivasyon sağlaması için Türkiye Ampute Milli Futbol Takımı oyuncularınının katılımıyla ile 1 Haziran 2023 tarihinde Hatay Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Altınçay Çok Amaçlı Spor Salonunda dostluk maçı gerçekleştirildi.

Düzenlenen dostluk maçına MÜSDAV Genç Başkanı Halis AKÜZÜM, Hatay İl Mütfüsü Mevlüt TOPÇU, Gençlik ve Spor İl Müdürü Vekili Mehmet Cengiz TOPEL KÖSEOĞLU, Antakya ve Defne İlçe Mütfüleri, Türkiye Ampute Milli Futbol Takımı oyuncuları ile Antakya, İskenderun/Reyhanlı ve Yayladağı ilçelerinde hafızlık eğitimine devam eden öğrenciler ile aileleri katıldı.

MÜSDAV Genç Başkanı Halis AKÜZÜM, maç öncesi öğrencilerle söyleşi gerçekleştirdi. Konuşmasında; "Yaşanan depremde en çok etkilenen illerimiz arasında yer alan Hatay'daki genç kardeşlerimizle birlikte bulunmaktan büyük bir heyecan duyuyorum. Sizlerle ilk buluşmamızda verdiğimiz sözü asla unutmadık. Bugün Dünya Şampiyonu Ampute Milli Takım Oyuncularımızla ve sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her  zaman sizlerle yan yana birlikteyiz." dedi.

İl Mütfüsü Mevlüt TOPÇU; "Türkiye Ampute Milli Futbol Takımı oyuncularına bu fedakar ve nazik davranışlarından dolayı şükranlarımı sunuyorum, aynı zamanda bu güzel şölenin hazırlanmasında emeği geçen Genç MÜSDAV ekibine teşekkür ediyorum" dedi.

Gençlik Şöleninde; Türkiye Ampute Milli Futbol Takımı oyuncuları ile hafızlık öğrencilerimiz arasında yapılan dostluk maçının ardından futbolcularla öğrenciler arasında söyleşi gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra Vakfımızın Defne İlçesinde bulunan İnsani Yardım Merkezinde yüz boyama, halat çekme ve zeka oyunları gibi çocuk etkinlikleri düzenlendi.

Bu programın düzenlenmesinde emeği geçen Türkiye Ampute Milli Takım oyuncularına, Hatay Valiliğine, Hatay İl Mütfülüğüne, Hatay Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'ne ve etkinliğe katılan gençlerimize teşekkür ederiz.

devamını oku...
image
ITRÎ KÜLTÜR SANAT PROGRAMI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Cami musiki formlarından biri olan enderun usulü ile teravih namazı etkinliklerini değerlendirmek ve cami musikisinin diğer formlarını planlamak amacıyla MÜSDAV Genel Merkezinde değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Enderun Usulû Teravih Namazları Manevi Berekete Vesile Oldu

Vakfımız tarafından, musiki ve görsel sanat programı uygulayan Anadolu imam-hatip Lisesi öğrencilerine yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği, Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi iş birliği ile hayata geçirdiği Itrî Kültür Sanat Programı aynı heyecanıyla devam ediyor.

2023 yılı Ramazan Ayında Itrî Kültür sanat Programı kapsamındaki imam hatipli genç kardeşlerimiz tarafından ülkemizde ve yurt dışındaki (Almanya, Avusturya, Belçika ve İsviçre) çeşitli camilerde Enderun usulü ile teravih namazları kıldırıldı. Unutulmaya yüz tutmuş enderûn usûlü ile kılınan teravih namazlarından, cami cemaatimiz ziyadesiyle memnun oldu ve rahmet ayında manevi bir haz yaşadılar.

Cami Musikisi Değerlendirme Toplantısı Vakfımızda Yapıldı

Cami musiki formlarından biri olan enderun usulü ile teravih namazı etkinliklerini değerlendirmek ve cami musikisinin diğer formlarını planlamak amacıyla MÜSDAV Genel Merkezinde değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya MÜSDAV Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Haydar BEKİROĞLU, MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü. Eğitim Ortamlarının ve Öğrenme Süreçlerinin Geliştirilmesi Daire Başkanı İhsan ERKUL, Sanatçı Doç Dr. Fatih KOCA, Sanatçı Necip KARAKAYA, Genel Koordinatör Mehmet YOLCU, Vakıf Global Şirketi Müdürü Merve KORKMAZ ATAĞ, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü görevlisi Ahmet TURAN, Ankara Ulus İlkmeclis AİHL Müdür Yardımcısı Hasan ÖZER, Bursa Mihraplı Abdulkadir Can AİHL Müdür Yardımcısı Bekir ÇİÇEK, Üsküdar Hakkı Demir AİHL Öğretmeni Adem KILIÇ, Konya Karatay AİHL Dini Musiki Uzman Öğretmeni Fatih Emre ARICI, Kayseri Melikgazi AİHL Müzik Öğretmeni Hakan ELBAŞI ve MÜSDAV Kültür Sanat Programları Koordinatörü Emre SAZAK katıldı.

Konu ile ilgili açıklama yapan MÜSDAV Başkan Vekil Dr. Haydar BEKİROĞLU;” Itrî Kültür Sanat Programı ile, musiki ve görsel sanat programı uygulanan Anadolu imam-hatip lisesi okullarına destek olmaktayız. Öğrencilerin, milli ve kültürel değerlerini öğrenip özümsemelerine katkı sunmayı değerli buluyoruz. Sanat vasıtasıyla İslam’ın barış ve esenlik mesajını insanlığa ulaştıracak nitelikli sanatçılar yetiştirilmesine katkı sunmak hedefi ile başlatılan program hamdolsun farklı etkinliklerle ülkemizin sınırlarını aşarak yurt dışındaki Müslüman kardeşlerimizle buluşmuştur. Bu anlamda 2023 yılı Ramazan Ayında yurt içinde ve yurt dışında öğrencilerimizin gerçekleştirdiği enderûn usulü ile teravih namazı etkinlikleri halkımızın ve Avrupa Coğrafyasındaki millet varlığımızın teveccühüne mazhar olmuştur. Öğrencilerimizi, görevli öğretmenlerimizi tebrik ediyor, verdikleri destek için Din Öğretimi Genel Müdürü Mehmet Nezir GÜL beyefendinin şahsında Bakanlık yetkililerine teşekkür ediyorum.” dedi.

MEB Din Öğretimi genel Müdürlüğü Eğitim Ortamlarının ve Öğrenme Süreçlerinin Geliştirilmesi Daire Başkanı İhsan ERKUL “ Itrî Kültür Sanat Programı yetenek sınavıyla öğrenci musiki ve görsel okullarımıza ilginin artmasına vesile olmuştur. Bu okullarda okuyan öğrencilerin desteklenmesi, medeniyetimizin kültür ve sanat birikimini sonraki nesillere aktarması ve öğrencilerimize ufuk kazandırması açısından değerli buluyorum. Programı hazırlayıp hayata geçiren MÜSDAV Vakfının kıymetli yetkililerine teşekkür ediyorum.” dedi.

Programın danışman hocalarından Doç Dr. Fatih KOCA “Musiki eğitimi alan öğrencilerimizin cami musiki alanında yetişmelerine destek olmaktan mutluluk duyuyorum. Cami musikisinin çeşitli formlarını öğrenme gayretindeki bu genç kardeşlerimiz ileride ülkemizin önemli sanatçıları olacaklardır. Bu anlamda program önemli bir boşluğu doldurmaktadır.” dedi.

Programın danışman hocalarından Necip KARAKAYA, “ Şubat ayında “Enderun Usulü Teravih Namazı” ile ilgili düzenlediğimiz kamp programının meyvelerini Ramazan ayında gördük ve öğrencilerimizin performanslarından ziyadesiyle memnun olduk. Yakında cami musikisinin diğer formları ile ilgili modüller açılacaktır.” dedi.

Yurtdışında görev alan sorumlu öğretmenlerimiz de cami cemaatimizin, enderun usulü teravih namazları ile duygu dolu anlar yaşadıklarına şahit olduklarını ve bunun her yıl tekrarlanması taleplerini dile getirdiklerini söylediler. “Bizlere bu imkânı veren Genel Müdürlüğümüze ve MÜSDAV yetkililerine teşekkür ederiz.” dediler.

Değerlendirme toplantısı öğrenci ve öğretmenlerin katılımıyla düzenlenen meşk programı ile sona erdi.

devamını oku...
image
GAZİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. MUSA YILDIZ VAKFIMIZI ZİYARET ETTİ

Vakfımızın eğitim faaliyetlerinde iş birliği yaptığı Ankara Gazi Üniversitesinin Rektörü Prof. Dr. Musa YILDIZ vakfımızı ziyaret etti.

Ankara Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Musa YILDIZ vakfımıza nezaket ziyareti gerçekleştirdi. Ziyarette Yönetim Kurulu Başkan Vekilimiz Dr. Haydar BEKİROĞLU, Genel Koordinatörümüz ve iştiraklerimizin müdürleri hazır bulundular.

Vakfımız daha önce eğitim faaliyetlerinde iş birlikleri geliştirdiği Ankara Gazi Üniversitesi ile protokol imzalayarak kurumsal ilişkilerini güçlendirmişti. Bu çerçevede çeşitli eğitim, kültür ve sanat alanlarında ortak çalışmalar yürütülmektedir.

Ziyaret esnasında Genel Koordinatörümüz Mehmet YOLCU tarafından vakfımızın tanıtım sunumu yapılarak faaliyetlerimiz hakkında bilgi verildi. Vakfımızın yürüttüğü uluslararası faaliyetlerde daha geniş iş birlikleri yapılabileceğini vurgulayan Rektör YILDIZ; “Özellikle Çelebi Programı gibi eğitim alanları ve dil becerilerinin geliştirilmesine yönelik nitelikli çalışmalar, önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Üniversitemizin yabancı dil potansiyelinin öğrencilere tanıtılması noktasında ve öğrencilerimizin eğitimlerine destek olacak faaliyetlerde üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Çelebi Programı ile kültür ve medeniyetimizin birikimini farklı ülkelere ve sonraki nesillere aktaracak nitelikli bireylerin yetişmesini kıymetli buluyorum. MÜSDAV’ı da bu güzel çalışmalara imza attığı için tebrik ediyorum” dedi.

Yönetim Kurulu Başkan Vekilimiz Dr. Haydar BEKİROĞLU; “Akademik başarısı ile Dünya’da sayılı okullardan olan ve ülkemizin de köklü eğitim kurumlarından biri olan Gazi Üniversitesi ile imzaladığımız iş birliği protokolü hizmet ve faaliyetlerimizde bizlere güç katmıştır. Çelebi programımız gibi özellikle dil alanında kendini yetiştirmek isteyen öğrencilerin aynı zamanda medeniyetimizin değerlerine sahip erdemli bir birey olarak yetişmelerinde yapılan iş birliği çok kıymetlidir.” dedi.

Ziyarette Sayın Rektörümüz Yönetim Kurulu Başkan Vekilimize hediye takdim ettiler. Yönetim Kurulu Başkan Vekilimiz de Itrî Kültür Sanat Programı öğrencilerinin hazırladığı hât tablosunu ve kendisi adına bir hafıza bağlanan burs sertifikasını Sayın YILDIZ’a takdim ettiler.

Nazik ziyaretleri ve kıymetli istişareleri için Prof. Dr. Musa YILDIZ’a teşekkür ederiz.

devamını oku...
image
MGÜ REKTÖRÜNDEN VAKFIMIZA ANLAMLI ZİYARET

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan ÖZDEN vakfımızı ziyaret etti.

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Erhan ÖZDEN vakfımıza nezaket ziyareti gerçekleştirdi. Ziyarette Yönetim Kurulu Başkanımız Mahmut ÖZDEMİR ve Başkan Vekilimiz Dr. Haydar BEKİROĞLU hazır bulundular.

Vakfımız daha önce imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde Ankara Müzik ve güzel Sanatlar Üniversitesi ile ortak çalışmalar yürütmekte, Itrî Kültür Sanat Programı başta olmak üzere sanatsal faaliyetlerimizde, ulusal ve uluslararası çalışma alanlarımızda yakın iş birliği gerçekleştirmektedir.

Ziyaret esnasında Genel Koordinatörümüz Mehmet YOLCU tarafından vakfımızın tanıtım sunumu yapılarak faaliyetlerimiz hakkında bilgi verildi. Yürütülen proje ve programların niteliğinden ziyadesiyle memnun kalan ÖZDEN, iş birliği alanlarının arttırılmasının önemine vurgu yaptı. ÖZDEN; “Özellikle müzik ve görsel sanatlar alanında nitelikli eserlerin ortaya çıkmasına vesile olan Itrî projesini kurum olarak desteklemekten mutluluk duymaktayız. Öğrencilerimize ufuk kazandıracak çalıştay ve kamp programlarının arttırılması gerektiğine inanıyorum. Bu anlamda yaz aylarında bu etkinliklerin yapılması ve öğrencilerimizin alanında uzman sanatçılarla buluşturulması güzel olacaktır.” dedi.

Yönetim Kurulu Başkanımız Mahmut ÖZDEMİR; “Nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi noktasında devam eden program ve projelerimizde üniversitelerin akademik katkılarını çok önemli buluyoruz. Bu anlamda Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesinin kıymetli yöneticilerine ve akademik kadrolarındaki değerli eğitimcilerimize teşekkür ediyorum.” Dedi.

Yönetim Kurulu Başkan Vekilimiz Dr. Haydar BEKİROĞLU; “Itrî Kültür Sanat Programının bu günlere gelmesinde Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesindeki fedakâr hocalarımızın önemli katkıları olmuştur. Programa katılan öğrencilerin ufku geniş erdemli bir sanatçı olarak yetişmelerinde yapılan iş birliği çok kıymetlidir.” dedi.

Ziyarette Sayın Rektörümüz iki eserini Yönetim Kurulu Başkanımıza takdim ettiler. Yönetim Kurulu Başkanımız da Itrî Kültür Sanat Programı öğrencilerinin hazırladığı tezhip tablosunu ve kendisi adına bir hafıza bağlanan burs sertifikasını Sayın ÖZDEN’e takdim ettiler.

Nazik ziyaretleri ve kıymetli istişareleri için Prof. Dr. Erhan ÖZDEN’e teşekkür ederiz.

devamını oku...
image
DEPREM BÖLGESİNDE RAMAZAN AYI DOLU DOLU GEÇTİ

Vakfımızın birlik ve beraberliğimize katkı sunan etkinleri vesilesi ile 2023 yılı Ramazan-ı Şerif ayı dolu dolu geçti.

Biriz, Beraberiz İftarları

Hatay Valiliğinin yönlendirmesiyle Defne ilçesine kurulan aşevimizde verilen sıcak yemek hizmeti artarak devam ediyor. Depremden en fazla etkilenen illerden Hatay’da Ramazan Ayı boyunca Antakya, Defne ve Yayladağı ilçelerinde günlük 4.500 kişiye iftar ve sahur ikramı yapıldı. Ayrıca Ramazan sonrası Antakya ve Defne ilçelerinde günlük 3.000 kişiye sıcak yemek hizmeti devam ediyor.

Gıda ve Temizlik Kolileri Halka Ulaştırıldı

Deprem bölgesindeki halka ve Ankara’daki ihtiyaç sahiplerine gıda ve temizlik maddelerinin yer aldığı 10.000 koli dağıtımı yapıldı.

Kurban Hizmeti Başlatıldı

Deprem bölgesindeki halkın sıcak yemek, kavurma ve taze et olarak dağıtılmak üzere depremzede besicilerden tedarik edilen kurbanlar afetzede halkımızın hizmetine sunuldu. Böylece hem bölgedeki besicilerimiz ve ihtiyaç sahipleri destekleniyor. Bu konuda duyarlı vatandaşlarımız şükür, adak ve akîka kurbanlarını depremzedeler için bağışlayabiliyor.

Ramazan Etkinlikleri Göz Doldurdu

MÜSDAV tarafından deprem bölgesinde yapılan yardım faaliyetlerinin yanı sıra aziz milletimizin manevi dünyalarındaki enkazı da bertaraf etmesi ve Ramazan-ı Şerif’i bütün güzellikleriyle tadabilmesi amacıyla Yayladağı ilçesinde İftar çadırları yanına kurulan sahnede Yayladağı Kaymakamlığı, İlçe Müftülüğü ve Belediye ile koordine içerisinde çeşitli etkinlikler icra edildi.

Bu kapsamda; sohbetler, çocuk etkinlikleri, konser ve söyleşiler gerçekleştirildi. Etkinlerde, Itri kültür sanat korosu, ses sanatçısı ve müzisyenlerden; Resul Aydemir, Ender Doğan, Mustafa Demirci, Aykut Kuşkaya, Ahmet Hakkı Turabi, Ubeydullah Sezikli, Talha Bora Öge, Akademisyen; Oğuzhan Aydın, Sinema sanatçısı; Cem Uçan, Şair; Nurullah Genç’in yanı sıra müftü, vaiz, akademisyenlerden çeşitli konuşmacılar yer aldı.

Programlarımız MÜSDAV sosyal medya hesaplarından da canlı olarak yayınlanarak daha geniş kitlelere hitap etmesi sağlandı.,

Enderun Usulû Teravih Namazları Manevi Berekete Vesile Oldu

Itrî Kültür sanat Programı kapsamındaki imam hatipli genç kardeşlerimiz tarafından ülkemizde ve yurt dışındaki (Almanya, Avusturya, Belçika ve İsviçre) çeşitli camilerde Enderun usulü ile teravih namazları kıldırıldı. unutulmaya yüz tutmuş enderûn usûlü ile kılınan teravih namazlarından, cami cemaatimiz ziyadesiyle memnun olmuş ve rahmet ayında manevi bir haz yaşamışlardır.

Gençlerle İftarda Buluştuk

Vakfımızda, uluslararası öğrenci toplulukları ve ülkemizden genç arkadaşlarımızla çeşitli zamanlarda iftar sofralarında bir araya geldik. Ailelerinden uzakta iftar yapan kardeşlerimize vakfımızın aile sıcaklığını ikram ettik.

Daha nice Ramazanlara sağlık ve sıhhat içerisinde kavuşmayı umuyor, bu hayırlı hizmetlerimize destek veren, Yönetim Kurulu üyelerimize, vakıf çalışanlarımıza, gönüllülerimize, hayırsever halkımıza, DİTİB, ATİB ve İsviçre Türk Diyanet Vakfına teşekkür ediyoruz.  

devamını oku...
image
BİRİZ BERABERİZ

Vakfımız 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli ve 10 ilimizi derinden etkileyerek çok büyük zararlara yol açan, can ve mal kayıplarına neden olan depremlerde mağdur olan vatandaşlarımıza maddi ve manevi destek oluyor.

Vakfımız İslâm dininin insanlığa huzur ve barış getirmeyi amaçlayan evrensel ilke ve değerlerinin tanıtılmasına katkı sağlamak, çoğunluğunu Müslümanların oluşturmadığı bölgeler öncelikli olmak üzere, din eğitimi ve din hizmetleri ile dinî içerikli sosyal ve kültürel faaliyetler yürütmek, Müslüman toplulukların statüleri, dinî ihtiyaçları ve beklentileri ile ilgili bilimsel çalışmalar yapmak, ihtiyaç duyulan yerlerde cami, Kur’an kursu, eğitim ve kültür merkezleri ile okullar, hastaneler ve diğer tesisleri inşa edip donatmak, dinî ve hayrî hizmetler ile eğitim, yayın ve sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak, bu amaçla yapılan aynî ve nakdî bağışlarla zekât ve fitre gibi yardımların şartlarına uygun olarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını sağlamak gayesiyle kurulmuştur. Bu doğrultuda 1997 yılından bu yana yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda dini ve hayrî faaliyet icra edilmektedir.

Vakfımız Afetzede Vatandaşlarımızın Yanında

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli ve 10 ilimizi derinden etkileyerek çok büyük zararlara yol açan, can ve mal kayıplarına neden olan depremler sonrası Yönetim Kurulumuz aynı gün olağan üstü bir toplantı gerçekleştirerek afetzedelere yardım kararı almıştır.

İlk etapta depremin merkez üssü olmamasına rağmen depremden en fazla etkilenen Hatay ilimizdeki vatandaşlarımıza destek olmak amacıyla Hatay Valiliğimizin yönlendirmesiyle Defne ilçesi Çekmece Atatürk Stadında günlük 3.000 kişi kapasiteli aşevi kurularak sıcak yemek hizmeti verilmeye başlandı. Ekiplerimiz 10 Şubat 2023 tarihinde bölgeye intikal ederek 11 Şubat 2023 itibariyle mutfak kurulumunu tamamlandı. Halen söz konusu mutfak aracılığı ile AFAD tarafından stad yanında kurulu bulunan çadırlardaki afetzedeler ile görevli sivil ve askeri personele ve civar mahallelerdeki vatandaşlar olmak üzere yaklaşık 1500 kişiye günlük iki öğün (kahvaltı ve akşam yemeği) sıcak yemek ikramı yapılmaktadır.

Gönüllülerimiz Sahada Hizmet Ediyor

Hizmetlerimizin aksamadan yürütülebilmesi için bize tahsis edilen alanda bir genel koordinatörümüzün yönetiminde toplam 7 personelimiz, gençlik birimimizden 4 gönüllü, Avusturya Diyanet İşleri Türk İslam Birliğinden 6 gönüllü ve İsviçre Türk Diyanet Vakfından 6 gönüllü görev yapmaktadır. Ekibimiz 3 konteyner, 2 adet 6x4 çadır, 2 adet 10x25 büyük depo çadırı ile hizmet veriyor.

Bölgeye intikal edildikten sonra aşevi hizmetlerinin yanında bölgeye ulaşan insani yardım malzemelerinin indirilmesi, tasnifi ve uygun alanlara taşınması konularında da gönüllülerimiz sivil ve askeri yetkililere destek oluyor. Ayrıca Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali ERBAŞ hocamız başta olmak birçok yetkili hizmetlerimizi yerinde ziyaret ederek depremzede kardeşlerimizin yaralarının sarılmasına katkı sunuyor.

Ülkemizi ve insanlığı derin bir üzüntüye sevk eden depremde vefat eden vatandaşlarımıza Yüce Mevlâmızdan rahmet, acılı yakınlarına sabırlar, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz. 

devamını oku...
image
MİLLETİMİZİN ACISINI PAYLAŞIYORUZ

Dünyanın her yerinde iyiliğin, hayır ve hasenatın öncüsü olan milletimiz, şimdi hüzün ve yas içinde.

Ülkemiz 6 Şubat 2023 Pazartesi gününün sabahına elim haberle başladı. Gece yarısında, kışın soğuğunda, birden fazla bölgede deprem meydana gelmiş ve binlerce insanı etkilemişti. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki deprem, saat 04.17’den itibaren bir elem, hüzün ve endişenin yanı sıra, dua, yardımlaşma, destek ve mücadele süreci başladı.

Öğlen vakitlerinde bu defa ikinci bir deprem yine aynı bölgeyi sarstı. Arama ve kurtarma çalışmaları devam ederken gerçekleşen bu deprem, yıkımı derinleştirdi. Kahramanmaraş, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Gaziantep, Elazığ, Malatya, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adıyaman ve Hatay başta olmak üzere pek çok ilde ciddi hasarlar meydana geldi. Can kayıpları ve yaralılar gittikçe arttı.

Milli Yas, Hüzün, Dua ve Yardımlaşma

Binlerce vatandaşımızı etkileyen bu yıkım ve felaket sebebiyle, Cumhurbaşkanlığı tarafından bir hafta süreyle milli yas ilan edildi. Camilerde dualar edildi. Salalar, hatimler okundu. Herkes “ne yapabilirim” sorusunu sordu ve dört bir yanda yardım seferberliği başladı.

Deprem etkilerinin devam ettiği bölgelerde yaşanılanları haber aldıktan hemen sonra ivedilikle yardım bölgelerine ulaştırılmak üzere vakfımız da çadır, battaniye, uyku tulumu ve diğer acil ihtiyaç maddelerini sevk etmek üzere planlamalara başladı. Vakfımızın iştirakleri arasında yer alan Vakıftur ve Vakıf Global şirketleri de imkanlar ölçüsünde destek sağlama kararı aldı. Aynı zamanda deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın kan ihtiyacına yönelik gün içerisinde Türk Kızılay’ı tarafından yapılan kan bağışı destek talebine de katkı sunuldu.

Gün, milletçe birlik, dayanışma, paylaşma günüdür.

Vakıf Başkan Vekili Dr. Haydar BEKİROĞLU, “MÜSDAV olarak tüm çalışma arkadaşlarımızla ve gönüllülerimizle birlikte, depremin acısını hafifletmek adına elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. İnsani yardım çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kamu kurumları ile koordineli olarak saha görevlendirmeleri de yaptık. Böyle büyük bir imtihan karşısında herkesi elinden geldiği kadarıyla gayrete ve yardımlaşmaya davet ediyoruz. Milletçe, bu tür kırılma ve sıkıntı anlarında birbirimize daha fazla kenetlenmeli, bir yandan acil yardıma ve arama kurtarmaya odaklanırken, diğer yandan hüznümüzü ve acımızı paylaşarak, dualarla, sabırla ve niyazla, ölenlerin ruhlarını şad etmeli ve hasta olanlara da moral vermeliyiz.” dedi. 

devamını oku...
image
MÜSDAV'ın Çelebi Programı'yla öğrenciler sömestir tatilini Japonya'da geçiriyor

Diyanet İşleri Başkanlığının kurduğu Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfınca (MÜSDAV) düzenlenen Çelebi Programı kapsamında Japonca dil eğitimi alan öğrenciler, sömestir tatilini Japonya'da geçiriyor.

Ankara

Vakıftan yapılan açıklamaya göre, Çelebi Programı'na düzenli katılan öğrenciler, eğitim aldıkları dilin konuşulduğu ülkelere geziyle ödüllendiriliyor.

2022-2023 sömestir tatilinde, Japonca hazırlık programı uygulanan İstanbul Üsküdar İTO Marmara Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, eğitim kampı için Japonya'ya gitti.

Japonca pratiği imkanı sunan eğitim kampına katılan öğrenciler, 80 saatlik Japonca dil eğitiminin yanı sıra Tokyo Büyükelçisi Korkut Güngen başta olmak üzere devlet büyüklerini de makamlarında ziyaret etme olanağı buldu.

Öğrenciler, Japonya'daki eğitim kurumları, müzeler, doğal güzellikler, tarihi ve kültürel mekanları da ziyaret ederek, Japonya'nın tarihi ve kültürü hakkında tecrübe ediniyor.

MÜSDAV tarafından inşa ettirilen Tokyo Cami ve Diyanet Türk Kültür Merkezi'nde 15 Ocak’ta başlayan eğitim kampı, 59 öğrenci, öğrenci liderleri ve öğretmenlerin katılımıyla 4 Şubat'a kadar devam edecek.

Öte yandan 2022'de yaz tatilinde de Almanya, Fransa, İspanya ve İran'a gezi düzenlenmişti.

Öğrenciler, Japonya'yı tanıyor ve Türkiye'yi de tanıtıyor

Açıklamada görüşlerine yer verilen MÜSDAV Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özdemir, gençlerin kültür ve medeniyet bilgi birikimini dünyaya ulaştıracaklarını vurguladı.

Özdemir, MÜSDAV'ın gençlerin nitelikli yetişmesine önemli katkı sağlayan yabancı dil eğitimini desteklemeyi önemli bir sorumluluk olarak gördüğünü belirtti.

Bundan dolayı öğrencilerin yurt dışı tecrübesi kazanmalarını sağlayan eğitim kamplarının önemine işaret eden Özdemir, Çelebi Programı'na uzun yıllar devam edebileceklerine inandığını ifade etti.

Programa ev sahipliği yapan Tokyo Sosyal İşler Müşaviri ve Tokyo Camii Diyanet Vakfı Başkanı Muhammed Raşit Alas ise Türkiye'nin gençlerini Japonya'da ağırlamaktan ve eğitimlerine katkı sağlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Çelebi Programı'nın köklü geçmişe sahip olan Türk-Japon ilişkilerinin gelişmesine önemli katkı sunacağına inanıyorum. Diyanet işleri Başkanlığımızın rehberliğinde, Tokyo Diyanet Türk Kültür Merkezimizde medeniyetimizin örneklerini Japon vatandaşlarına tanıtırken, çeşitli eğitim faaliyetlerine de ev sahipliği yapmaktayız. Bu çerçevede Japonca öğrenen genç kardeşlerimizin Tokyo’ya gelmelerini ülkemizin tanıtımı noktasında kıymetli buluyoruz."

Büyükelçi Güngen de programın önemini ve öğrencilerin ufkunun genişlemesine yardımcı olduğunu vurgulayarak, aracı olan kurumları tebrik etti.

Çelebi Programı

Çelebi Programı, MÜSDAV, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü işbirliğinde ve ÖNDER İmam Hatipliler Derneği desteğiyle 2020'de başladı.

Almanca, Çince, Farsça, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca ve Rusça ile toplamda 8 dili kapsayan programa, bu dillerde eğitim veren 5 farklı ildeki 13 imam hatip okulundan 753 öğrenci katılıyor.

Program dahilindeki okulları tercih edip kayıt yaptıran öğrencilere, MÜSDAV tarafından lise eğitimi süresince eğitim bursu veriliyor.

Çelebi Programı'na katılan öğrenciler, yapılan faaliyetlerle medeniyet, dil, tarih, coğrafya ve kültür hakkında fikir sahibi olmanın yanı sıra analitik düşünme yeteneği, kendini ifade edebilme, bilgi hazinelerini geliştirme gibi çeşitli kazanımlar elde ediyor.

Yıl boyunca alanında uzman konuk ve yazarlarla buluşmalar, kitap ve film tahlilleri, sosyal etkinlikler, tematik buluşmalar, çeşitli yarışmalar, kamp ve gezi programları da yapıldı.

Tüm öğrencilerin katılımıyla Kastamonu’da kış kampı ve Kocaeli’nde yaz kampı düzenlendi.

devamını oku...
image
ATIB & MÜSDAV İş birliğiyle düzenlenen Viyana Kitap ve Kültür Günleri Büyük İlgi Görüyor

Viyana Kitap ve Kültür Günleri’nde Türkiye’den gelen yazarlar, sanatçılar, oyuncular ve sporcular yer alıyor. Ayrıca yazarlar, oyuncular ve sanatçılar ile söyleşiler, imza günleri, binlerce kitap ile buluşma hizmetlerinin yanı sıra meşhur hafızların verdiği Kur'an ziyafeti programı ile manevi ikramda bulunuluyor.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen etkinliğe, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, Türkiye Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, MÜSDAV Başkan Vekili Dr. Haydar Bekiroğlu, YTB Başkan Yardımcısı Abdulhadi Turus ve Avusturya’daki STK’lar katıldı.

ATİB Başkanı Fatih YILMAZ selamlama konuşmalarında, ATİB olarak Avusturyalı Türkleri kitapla buluşturmaktan memnuniyet duyduklarını COVID dolayısıyla geçtiğimiz yıl gerçekleştiremeyen etkinliği, MÜSDAV’ın katkıları ile gerçekleştirmenin huzurunu yaşadıklarını dile getirdi. Katılımcılara ve misafir yazar ve sanatçılara teşekkür etti.

MÜSDAV Başkan Vekili Dr. Haydar Bekiroğlu konuşmalarında, Vakflarının misyonuna değinerek böyle bir organizasyona katkı vermekten ve gençlerle birlikte katılmaktan onur duyduklarını ifade etti. Itrî Programı kapsamındaki gençleri yetiştiren öğretmenlerine böyle bir projenin bu güne gelmesine destek olan Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi yetkililerine teşekkür etti. ATİB ile iş birliğinin gelişerek devam etmelerinden memnuniyet duyduklarını söylerek etkinliğin hazırlanmasında emek veren herkese teşekkür etti. 

TRT'nin sevilen isimleri de yer alıyor

Beş gün süren programda  TRT ekranlarının sevilen isimleri de yer alıyor. TRT 1’in Gündem Ötesi programı sunucusu yazar Pelin Çift, Seksenler dizisinin Bekçi Bekir’i Hacı Ali Konuk ve TRT Çocuk’un sevilen çizgi filmi "Pırıl"ın karakterleri de yer alıyor.

Milli sporcular Rıza Kayaalp, Enes Erkan, Sümeyye Boyacı ve Milli Takımı da Avusturyalı Türklerle buluşuyor.

Ayrıca her akşam sevilen sanatçılar Esad Kabaklı, Fatih Koca, Necip Karakaya, Resul Aydemir ve "Itri Kültür & Sanat" ekibi konser veriyor.

ATİB hakkında

Birçok bağımsız cami derneğinin bir araya gelerek kurulan  Avusturya Türk Islam Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Birliği ATİB, Avusturya genelinde 62 üye derneği ile hizmet sunmakta olup, ülkedeki en büyük Müslüman Türk Sivil Toplum kuruluşu. Yüz bini aşkın kayıtlı üyesine başta dini, kültürel ve sosyal alanlar, cenaze nakil ve yardımlaşma olmak üzere daha pek çok alanda hizmet sunuyor.

Kaynak: TRT Haber

devamını oku...
image
ITRÎ KÜLTÜR SANAT KOROSU ULUSAL BASINDA GENİŞ YER BULDU

Vakfımızın kültür-sanat alanındaki faaliyetlerin kurumsal çerçevesini oluşturan Itrî Kültür Sanat Programı kapsamında İmam Hatipli gençlerin Mevlid-i Nebî etkinliğindeki performansı, ulusal basında geniş yer buldu.

Vakfımız tarafından, musiki, geleneksel ve çağdaş görsel sanat programı uygulayan imam-hatip okulu öğrencilerine yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği, Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi iş birliği ile hayata geçirilen Itrî Kültür Sanat Programı etkinlikleri devam ediyor.

Itrî Kültür Sanat Korosu, musiki programı uygulayan farklı illerden oniki Anadolu imam hatip lisesi öğrencilerinden oluşmaktadır. MÜSDAV tarafından öğrenciler için 22-25 Eylül 2022 tarihlerinde kızılcahamda hazırlık kampı düzenlendi. Kampta ülkemizin önde gelen sanatçıları ile bir araya gelen öğrenciler yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirilecek etkinlikler için ortak repertuvar çalışması yaptı.

Bu çerçevede sekiz farklı ilden toplam 77 Anadolu imam-hatip lisesi öğrencisi, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın teşrifleriyle Kuzey Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Kongre Merkezinde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tertip edilen 2022 Yılı Mevlid-i Nebi Açılış Programında musiki konseri icra ettiler. Konser sonrası Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Sayın Ali Erbaş günün anlam ve önemi ile ilgili hitapta bulundular. Daha sonra öğrencilerimiz, Ayasofya Kebir Camii Şerifi Baş İmam-Hatibi Prof. Dr. Mehmet Emin AY ile sahne aldılar. Diyanet TV tarafından canlı yayınlanan programı ekranları başından milyonlarca kişi ve salonda beşbin kişi ilgiyle izledi ve öğrencilerin sahne performansı seyircilerden tam not aldı.

Anadolu Ajansı’na konuyla ilgili bilgiler veren MÜSDAV Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özdemir, Itrî Projesiyle imam hatipli öğrencilerin kültür ve sanat alanında önemli faaliyetler gerçekleştirdiğini belirtirken, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Sayın Haydar Bekiroğlu ise Itrî Kültür Sanat Programının İslam’ın kültürel ve sanatsal yönünün aktarılmasına vesile olduğunu ifade etti.

Bu güzel projenin hayata geçmesinde destek olan kurum ve kuruluşlara teveccühleri için tüm halkımıza, teşekkür ederiz.

Haber Linkleri:

https://www.aa.com.tr/tr/yasam/turkiyenin-dort-bir-yanindan-gencler-gelecegin-itrileri-olma-yolunda/2705250

https://dogm.meb.gov.tr/www/cumhurbaskanimizin-katilimiyla-gerceklestirilen-mevlid-i-nebi-programinda-anadolu-imam-hatip-liseleri-musiki-projesi-ogrencilerimiz-dini-musiki-konseri-icra-ettiler/icerik/1684

https://www.sonhaberler.com/itri-kultur-sanat-programi-basladi-haber-881785

https://www.haberturk.com/ankara-haberleri/29091466-turkiyenin-dort-bir-yanindan-gencler-gelecegin-itrileri-olma-yolunda

devamını oku...
image
ITRİ KÜLTÜR SANAT PROGRAMI ÖĞRENCİLERİ KIZILCAHAMAM KAMPINDA BULUŞTU

Vakfımızın, musiki, geleneksel ve çağdaş görsel sanat programı uygulayan Anadolu imam-hatip liselerine yönelik olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği, Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi iş birliği içerisinde hazırlamış ve hayata geçirmiş olduğu Itrî Kültür Sanat Programı kapsamında Kızılcahamam’da musiki kampı düzenlendi.

Kamp programında MÜSDAV Başkan vekili, Dr. Haydar BEKİROĞLU, yönetim kurulu üyeleri Remzi BİRCAN, Ahmet BELADA, MÜSDAV ve iştiraklerin yetkilileri, Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Mehmet Nezir GÜL, Daire Başkanı İhsan ERKUL, Sanatçılar, ülkemizin sekiz ilinden 77 öğrenci, musiki öğretmenleri, okul idarecileri ve diğer yetkililer katıldı.

Açılış programında öğrencilere program hakkında bilgi verildi.

22-25 Eylül 2022 tarihlerinde Kızılcahamam’da gerçekleştirilen kampın ilk günü açılış programı gerçekleştirildi. Ulus İlk Meclis Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Resul ERGÜL’ün Kur’an-ı Kerim tilavetinden sonra MÜSDAV Genel Koordinatörü Mehmet YOLCU programın tanıtım sunumu yaptı. Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Itrî program sorumlusu Ahmet TURAN konuşmalarında Itrî Kültür Sanat programının öneminden bahsederek MÜSDAV’a teşekkür etti. Yönetim Kurulu Başkan Vekilimiz Dr. Haydar BEKİROĞLU da öğrencilere hitapta bulundu. BEKİROĞLU konuşmasında, Itrî programının amaç ve hedeflerine değinerek vakfımızın kuruluş gayesi olan İslam’ın barış ve esenlik mesajının insanlığa ulaştırılmasında sanatın ve musikinin önemini vurguladı. BEKİROĞLU, “Sanat olmadan insan hayalini ve tasavvurunu başkalarına aktaramıyor. Sizler inşallah bu tercihinizle beraber İslam’ın insanlığa hayat veren mesajlarının güzel bir formda aktarılmasına vesile olacaksınız.” dedi. Ayrıca bu tür çalışmaların öğrencilerin büyük programlarda sahne alırken daha fazla özgüven sahibi olmaları için planlandığına değindi.

Öğrenciler, hem keyifli atölye çalışmaları yaptı hem de musiki sanatçıları ile bir araya geldi.

Çeşitli etkinliklerin gerçekleştirildiği dört günlük kamp programında, Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Doç Dr. Fatih Kurt ve Türk İslam Sanatları Daire Başkanı Fatih ÇELİK öğrencilerle söyleşi gerçekleştirdi. Sanatçı Doç. Dr. Fatih KOCA, Necip KARAKAYA ve Hasan ÖZER ise öğrencilerle, musiki bilgi ve yeteneklerine önemli katkıları olan atölye çalışmaları yaptı.

25 Eylül Pazar günü kampın kapanış programı gerçekleştirildi. Programda, Şanlıurfa Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi İbrahim Ali ÇALIŞKAN ülkemizin önemli sanatçılarıyla yaptıkları atölye çalışmalarının çok verimli olduğunu söyledi ve bu imkânı sağlayan MÜSDAV’a teşekkür etti. İstanbul Üsküdar Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi Müzik öğretmeni Hüseyin SUİÇMEZ, Itrî Kültür Sanat Programı sayesinde yapılan maddi ve manevi desteklerin musiki programındaki verimliliği artırdığını söyledi. Din Öğretimi Genel Müdürü Mehmet Nezir GÜL Musiki ve görsel sanat okullarının nitelikli insan yetiştirmek için çok güzel bir imkân olduğuna değinerek Itrî Kültür Sanat Programını hayata geçiren MÜSDAV’a teşekkür etti. Dört gün boyunca öğretmen ve sanatçılarla atölye çalışması yaparak yeteneklerini geliştiren öğrencilerin icra ettiği musiki konseri ile kamp sona erdi.

devamını oku...
image
ÇELEBİ PROGRAMI YURT DIŞI YAZ OKULU ETKİNLİKLERİYLE DEVAM EDİYOR…

Vakfımızın Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve ÖNDER ile iş birliği içinde yürüttüğü Çelebi Programı 2020 yılında “sınırları aşan program!” sloganını idealden gerçeğe dönüştürdü.

Almanca, Farsça, Fransızca, İspanyolca, Japonca, Çince ve Rusça dillerinde hazırlık eğitimi alan Anadolu imam hatip lisesi öğrencilerine yönelik kişisel gelişim ve eğitim programı Çelebi; iki senedir çeşitli tahliller, buluşmalar, seminerler, sosyal etkinlikler, geziler ve kamplarla öğrencilerin sosyal ve akademik gelişimine katkı sunuyor. 

İcra ettiği etkinliklerle öğrencilerin “medeniyet, dil, kültür, tarih ve coğrafya” konularında kendilerini geliştirmelerini, kişiliklerini ve medeniyetlerini keşfetmelerini, kimliklerinden referansla derinlikli bir dünya tasavvuruna sahip olmalarını amaçlıyor.

Çelebi Programı; öğrencilerin öğrendikleri dilleri kullanabilmeleri ve ilgili dillerin konuşulduğu bölgeler hakkında kendilerini yetiştirebilmeleri için tematik buluşmalar ve uluslararası öğrenci buluşmaları gibi çeşitli faaliyetler de gerçekleştiriyor. Yurt dışı yaz okulu etkinliği de bu faaliyetlerin başında geliyor.

2022 yazında Çelebi Programı’nda sınırlar aşıldı. 

Program kapsamında Ağustos ve Eylül aylarında 4 ülkeye, toplam 342 öğrencinin ve öğretmenin katılımcıyla yurt dışı gezileri gerçekleştirildi. Almanca öğrencileri 17 Ağustos-5 Eylül tarihlerinde Almanya, Fransızca öğrencileri 22-29 Ağustos tarihlerinde Fransa, Farsça öğrencileri 23-28 Ağustos tarihlerinde İran ve İspanyolca öğrencileri 2-11 Eylül tarihlerinde İspanya gezilerini gerçekleştirdiler. 

Programlara Diyanet İşleri Başkanlığı yurt dışı teşkilatları da destek verdi…

Almanya programı DİTİB Almanya, Fransa programı ise DİTİB Fransa, Paris, Strasbourg ve Lyon kurumları ile iş birliği içinde gerçekleştirildi. Yurt dışı programları kapsamında tarihi ve kültürel geziler, kurumsal ziyaretler, konuşma etkinlikleri ve dersler gerçekleştirildi. Öğrenciler yurt dışı programı süresince öğrendikleri dilleri geliştirme imkanı buldular. Bunun yanında konsolosluk gibi kurumsal ziyaretlerle ülkemizin yurt dışındaki çalışmalarını yakından gözlemledirler.  Kültürel geziler ve sunumlarla ilgili ülkenin tarihini ve kültürünü yakından tanıma fırsatı buldular. Bir haftalık yurt dışı yaz okulu etkinliğinden yeni tecrübeler ve güzel anılarla dönen Çelebi Programı öğrencileri, kendilerini geliştirmek ve keşfetmek üzere yollarına emin adımlarla devam ediyorlar.

MÜSDAV, Çelebi Programını desteklemeye bu yıl da devam edecek…

Yönetim Kurulu Başkan Vekilimiz Sayın Haydar BEKİROĞLU konuyla ilgili açıklamasında; “Çelebi Programı kapsamında yapılan tüm faaliyetleri desteklemeyi vakıf kültürünün bir gereği olarak gördüklerini, gençlere yatırımın geleceğe yatırım olduğunu, imam hatip neslinin nitelikli bir şekilde yetişmesinin ülkemiz ve insanlık için gerekli olduğunu” vurguladı.

devamını oku...
image
MÜSDAV’DAN ANKARA MÜZİK VE GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİNE ZİYARET

 Vakfımız yönetim kurulu başkanı ve üyeleri ile kültür sanat alanında işbirliği yaptığı hocalarımız yeni atanan Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Erhan ÖZDEN’i ziyaret ederek istişarelerde bulundular. MÜSDAV tarafından başlatılan Itrî Kültür Sanat Programı ilgili kurumlarla ve üniversiteler ile işbirliği içerisinde yürütülmeye devam ediliyor. Ülkemize değer katan sanat okullarına ve öğrencilerine katkı sağlamayı, öğrencilerin nitelikli çalışmalarını yurtiçi ve yurtdışında icra edebilecekleri programlar tertip etmeyi, ülkemizin kültür ve değerlerinin tanıtılmasına katkı sağlamayı ve musiki ve geleneksel- çağdaş görsel sanatların dili ile insanlar arasında kardeşlik ve gönül köprüleri kurmayı amaçlayan Itri Kültür Sanat Programına AGÜ de destek sağlıyor. Ülkemizdeki milli ve manevi değerlerin yaygınlaştırılmasına katkı sağlayan ve İslam coğrafyasındaki diğer ülkelere model olan İmam-Hatip Liseleri zaman içerisinde değişen şartlara ve ihtiyaçlara göre müfredatı itibari ile çeşitlendirilmiş olup “Musiki” ve “Geleneksel-Çağdaş Görsel Sanatlar” programları İmam-Hatip liseleri müfredatına dahil edilmiştir. MÜSDAV İmam Hatip Liselerinde uygulanan bu programlar kapsamındaki öğrencilere çeşitli destekler sağlamaktadır. Itri Kültür Sanat Programı ile ilgili istişarelerde bulunmak üzere MÜSDAV Heyeti Ankara Müzik Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörünü makamında ziyaret ettiler. Ziyarete MÜSDAV Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut ÖZDEMİR, Başkan Vekili Haydar BEKİROĞLU, Ankara İlahiyat Fakültesi Öğr. Üyesi Doç.Dr. Fatih KOCA ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğr. Üyesi Dr. Muhammet SEVİNÇ katıldı.

MÜSDAV Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mahmut ÖZDEMİR, üniversite yönetimine ilgi ve alakaları için teşekkür ederek, “Gençlerin çözüm üretebilen, sanatta aktif olarak rol alabilen bireyler olarak yetişmesini amaçlayan ve bu konuda faaliyetler yürüten resmi ve sivil müesseselerin, bu faaliyetlerini daha ileri seviyeye taşıyabilmesi için gayret göstermesi gerekmektedir. MÜSDAV, tüm dünya coğrafyasında sunduğu hizmetlerin niteliğini ve verimliliğini artırmak amacıyla gençlerin yetişmesine yönelik birçok proje ve program geliştirmek üzere birçok kurum ve kuruluş ile iş birliği yapmaktadır. Kültür ve sanat dilinin vakfımızın amaçlarını gerçekleştirmekteki ehemmiyetini düşünerek hazırladığımız programımızın, sanat, bilim, eğitim ve düşünce alanında insanları yetiştirmeyi, bilimsel-sanatsal projeler ve yayınlar yoluyla hizmet etmeyi misyon edinmiş Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesinin de paydaşı olduğu bir zeminde yürütülmesinin programımıza değer katacağına inanmaktayız. Biz MÜSDAV olarak gençlerimizi desteklemek konusunda üzerimize düşeni yapmaya hazırız.” dedi.

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Erhan ÖZDEN teşekkürlerini ve bu iş birliği hakkındaki memnuniyetlerini ileterek “Sanat alanında yapılan bu çalışmalar, Türkiye'nin sanat ve kültür hayatında beklentilerini karşılayarak; müziğin ve sanatın dünyaya açılan kapısı olacaktır. Hem kültür hem sanat olarak buralarda yetişen gençlerin Türkiye'nin geleceğinde çok önemli işler başaracağına inancımız tam, üniversite olarak yapılacak olan faaliyetlere sonuna kadar destek vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

devamını oku...
image
MÜSDAV’DA BAYRAK DEĞİŞİMİ

Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfımızın Genel Kurulu gerçekleştirildi. Mahmut ÖZDEMİR Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi.

Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyet Toplantısı vakfımız genel merkezinde gerçekleştirildi. Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürümüz Sayın Mahmut ÖZDEMİR vakfımızın yeni yönetim kurulu başkanı oldu. Başkan Vekilimiz Haydar BEKİROĞLU ile yönetim kurulu üyelerimiz Remzi BİRCAN ve Ahmet BELADA’nın yeniden seçildiği genel kurulda, Akif PUSMAZ, Suat OKUYAN ve Salih GÖR yeni yönetim kurulu üyeleri olarak seçildiler.

Genel kurulda MÜSDAV’ın 2 yıllık faaliyetlerini anlatan Yönetim Kurulu Başkanı Erdal ATALAY, vakfın kuruluş amacı doğrultusunda iki yılda yaptıkları faaliyetler ve etkinlikler hakkında bilgi verdi. Salgın dönemi olmasına karşın vakıf yönetiminin ve tüm çalışanlarının ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirten ATALAY, emeği geçen herkese teşekkür etti. 25 yıllık geçmişi olan MÜSDAV’ın bundan sonra yapacağı faaliyetlerle daha da ileri aşamalara doğru gideceğini belirten ATALAY, yeni yönetime başarılar diledi.

Başkan Vekili Haydar BEKİROĞLU vakfın mali verileriyle ilgili sunumunda, tüm faaliyetlerin planlama ve projelendirme içerisinde yürütüldüğünü, vakfın kendi öz kaynaklarında belirgin artış sağlandığını, bağış ve iştirak gelirlerine ait istatistiklerin bunu açık bir şekilde gösterdiğini ifade etti.

Diyanet İşleri Başkanı ve MÜSDAV Mütevelli Heyet Üyesi Prof. Dr. Sayın Ali ERBAŞ heyete hitapta bulundu. ERBAŞ konuşmalarında şu ifadelere yer verdi; “Medeniyetimizdeki Vakıf kültürünün en güzel örneklerinden biri olan MÜSDAV’ın çalışmalarını, hizmet ve faaliyetlerini memnuniyetle takip ediyorum. Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı, İslâm dininin insanlığa huzur ve barış getirmeyi amaçlayan evrensel ilke ve değerlerini dünyanın dört bir yanına taşıma konusunda gayret göstermektedir. MÜSDAV, eğitim, kültür, sanat, sosyal etkinlikler, hukuk ve insan hakları, ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele konularındaki faaliyetleriyle, milletimiz ve insanlık için önemli bir boşluğu doldurmaktadır.

MÜSDAV’ın son dönemde ortaya koyduğu özgün ve somut projeler, Diyanet İşleri Başkanlığımızın yurt içi ve yurt dışı hizmetleri açısından değerlidir. İmam Hatip liselerinde Almanca, Çince, Farsça, Fransızca, İspanyolca, Japonca ve Rusça eğitim gören öğrencilerini kapsayan Çelebi Programı’nı ben de yakından takip ettim. Burada yetişen gençlerin her biri inşallah ileride yurtdışında ülkemizin medarı iftiharı olacaklardır.

MÜSDAV’ın kültür ve sanat alanında attığı adımlar da dikkatleri çekmektedir. Musiki, geleneksel ve çağdaş görsel sanat programı uygulanan Anadolu imam-hatip liselerindeki öğrencilerin Itrî Kültür Sanat Programı ile desteklenmesi çok kıymetlidir.

Kur’an öğretimi ve hafızlık, en önemli meselelerimizden biridir. Hafızlık müessesini güçlendirmek, gençliği hafızlığa teşvik etmek, ve hafızlık öğrencilerine destek olmak amacıyla, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz ile koordineli olarak başlattıkları “Bir Hafız Yetiştiriyorum” projesini memnuniyetle takip ediyorum. Bu programı yurt içinde ve yurt dışında duyurmamız gerekiyor. Çok hayırlı bir proje olduğuna inanıyorum.

Kıymetli Kardeşlerim,

Yaşadığımız çağ, zihinlere ve gönüllere yönelik kirli saldırılara, sapkınlıklara, fesada, aşırılığa, İslam karşıtlığına, savaşa ve zulümlere esir olmaktadır. Hiç şüphesiz tüm bu yaşananlardan en çok muzdarip olan kesim ise dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan azınlık Müslüman topluluklarıdır. İslam kardeşliğine, Müslümanların vahdet şuuruna, ekonomi, eğitim, sosyal, kültür, sanat vb. anlamda ilişkilerin tesis edilmesine, sağlıklı ve tutarlı bir iletişime çok ihtiyacımız bulunmaktadır. Bu sebeple MÜSDAV’ın varlığı bize heyecan, mutluluk ve en önemlisi ümit vermektedir.

Toprağa atılan tohum mutlaka yeşeriyor. 1997 de atılan tohum bakınız bugün yeşermekle kalmamış nice meyveler veriyor. Tohumu toprağa atanlardan Allah razı olsun. İnşallah bu faaliyetler sadakayı cariye hükmündedir.

Japonya’da başlayan bu samimi çabanın tohumları artık yeşermiş, dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların birlik ve beraberliği için kök salmaya başlamıştır. Tokyo’ya yapılan cami ve Kültür Merkezi bugün çok işlevsel olarak güzel faaliyetlere vesile olmaktadır.

Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı mutlaka İslam daveti İslam tebliği İslam’ın tanıtımı konularına daha fazla yoğunlaşmalıdır. Bu konularla ilgili broşürler bastırmalı, dağıtmalı ve hatta bu konuda Türkiye Diyanet vakfının yurt dışı ile ilgili yükünü azaltmaya yönelik biraz daha faaliyetlerini arttırması önemli olur diye düşünüyorum. Madem MÜSDAV’a ‘uluslararası” diyoruz, yurt dışı kısmına önem verelim. Uluslararası arenaya baktığımızda doğal afetlerde, başka zamanlarda çeşitli kötü amaçlı vakıfların nasıl öğrencilerin üzerine üşüştüğünü, onları inançlarından uzaklaştırmak için nasıl devasa bütçeler kullandıklarını biliyoruz. Bu sapmalara karşı, misyonerlik çalışmalarına karşı bilinçlendirici, gençliği koruyucu çalışmalar vakıflarımız eliyle yapılabilir. Elbette sadece felaket zamanlarını beklememeliyiz ama felaket zamanlarında da mesela MÜSDAV orada olmalı. İslam’ın yardımlaşma, dayanışma, paylaşma anlayışını MÜSDAV eliyle oralara hemen ulaştırmalıyız.

Ben tekrar hepinize teşekkür ediyorum katkılarınızdan dolayı. Biraz genel kuruldan genel kurula değil de genel kurul üyeleri olarak vakfın tanıtımına bizde katkı sağlayalım, gittiğimiz yerlerde anlatalım. Yeni yönetim kurulu başkanı olarak seçilen Mahmut ÖZDEMİR kardeşimize ve yönetim kuruluna, denetim kuruluna seçilen hocalarımıza, asil üyelere, yedek üyelere başarılar diliyorum. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Allah hepinizden razı olsun.

Bu vesile ile yaptıkları hayırlı hizmetler için MÜSDAV Yönetim Kurulu Başkanı Erdal ATALAY hocamıza ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum. Vakfımızın kuruluşundan bu yana emeği geçen tüm kardeşlerimize teşekkür ediyor, ahirete irtihal edenlere Rabbimizden rahmet, hayatta bulunanlara ise sağlık ve afiyetler diliyorum.” dedi.

Yönetim kurulu başkanlığına seçilen sayın Mahmut ÖZDEMİR de bu göreve layık görülmeleri dolayısıyla onur duyduklarını ifade ederek, önceki dönemde görev yapan yönetim kurulu başkanı ve üyelerine teşekkür etti.

Önceki dönem Yönetim Kurulu üyelerine Sayın Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali ERBAŞ’ın plaket takdimi ile program sona erdi. Programın ardından bir araya gelen önceki yönetim kurulu başkanı Erdal ATALAY ile yeni yönetim kurulu başkanı Mahmut ÖZDEMİR devir teslim yaptı. Her iki başkan da birbirlerine iyi dileklerini sundu.

devamını oku...
image
ITRî KÜLTÜR SANAT PROGRAMI FRANSA’DA

Vakfımızın musiki, geleneksel ve çağdaş görsel sanat programı uygulayan imam-hatip okulu öğrencilerine yönelikbaşlattığı Itrî Kültür Sanat Programı yurt içi çalışmalarının ardından yurt dışı etkinlikleriyle devam ediyor. 

Kültür ve Sanat Alanında Öğrenim Gören Yetenekli Gençlerimizle Beraberiz.

MÜSDAV, musiki, geleneksel ve görsel sanat programı uygulayan proje imam hatip lisesi programına ve öğrencilerine katkı sunuyor. Proje kapsamında, öğrencilere eğitim bursu, enstrüman ve malzeme desteği verildi. İhtiyacı olan okulların sanat atölyeleri düzenlenip donatıldı. Yurt içi ve yurt dışı sergi, konser, yarışma vb. kültür sanat programlar icra edilmeye başlandı.

Kamu Kurumları ve Sivil Kuruluşlarla Birlikteyiz.

Itrî Kültür Sanat Programı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle, Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü ve Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi iş birliği içerisindeyürütülüyor.

Programa yurtdışında dini ve hayrî hizmetlerin yanı sıra sosyal ve kültürel faaliyetlere de öncülük eden sivil kuruluşlardan büyük destek var. Almanya ve Fransa’daki DİTİB kuruluşlarının yanı sıra, Hollanda Diyanet Vakfı, İsviçre Diyanet Vakfı, Belçika Diyanet Vakfı ve Tokyo Camii ve Kültür Merkezi de Itrî Kültür Sanat Programına destek veriyor.

Proje kapsamında öğrencilerin niteliklerinin ve yeterliliklerinin artırılması, millî, manevi, ahlaki, akademik, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlardaki becerilerinin geliştirilmesi amacıyla çeşitli programlar icra ediliyor. Bu çerçevede Itrî Kültür Sanat Programı öğrencileri DİTİB Strazburg’un organize ettiği bahar şenliği programına katıldı. MÜSDAV Genel Koordinatörü Mehmet YOLCUbaşkanlığında, Ulus İlk Meclis, Bursa Mihraplı Abdulkadir Can, Konya Karatay ve Sancaktepe Rabia Kız Anadolu İmam-Hatip Liselerinden öğrencilerin ve sorumlu öğretmenlerinin katıldığı programın 3 Haziran 2022 Cuma günü açılışı yapıldı.

Musiki ekipleri sahnede, güzel sanatlar öğrencileri de standlarda kültür ve sanat elçiliği yaptı.

İmam-hatip liselerinde eğitim gören musiki öğrencilerinin sahne aldığı programda, görsel sanat öğrencilerin hazırladığı eserler sergilenirken, hat, ebru ve tezhip alanlarındaki öğrenciler tarafından uygulama yapılarak programa katılan misafirlere sanatsal çalışmaları yerinde görme imkânı sunuldu. 12 Haziran’a kadar devam edecek etkinliklerde, Müsdav ve iştiraklerindeki personelimiz tarafından Itrî Kültür Sanat programının yanında vakfımızın diğer faaliyetleri de yurt dışındakivatandaşlarımıza tanıtılıyor.

Itrî Kültür Sanat ekibi Strazburg Başkonsolosluğu’nu da ziyaret etti.

T.C. Strazburg Başkonsolosu Sayın Muzaffer Rami ŞAYLIMAN’ın nazik kabulleriyle Başkonsoloslukta bir konser veren Itrî Kültür Sanat öğrencileri, Sayın Başkonsolosun kabulleri nedeniyle büyük memnuniyet duydu. Sayın Başkonsolos, gençlerin kültür ve sanat alanında yetiştirilmesi için hazırlanan programdan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Strazburg’dan Sonra Lyon ve Paris’te de etkinlik düzenlendi.

Itrî Kültür Sanat ekibinde yer alan imam hatip lisesi öğrencileri, Strazburg’daki etkinlikle beraber Lyon ve Pariste’de musiki ve güzel sanatlar alanındaki yeteneklerini sergilediler. 

Konu ile ilgili olarak MÜSDAV Yönetim Kurulu Başkanı Erdal ATALAY, “14 asırdır İslam’ın esenlik mesajının yayılmasında sanatın ve sanat dilinin çok önemli olduğunu bu sebeple gençlerimizi kültür ve sanat alanında desteklemekten memnun olduklarını dile getirdi. Bu programların artarak devam etmesinin gençlerimizin tecrübe ve birikimlerine değer katacağına inanıyorum” diyerek sözlerine devam eden ATALAY, imam hatip liselerinde bu şekilde imkanların hazırlanması nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün çok önemli bir ihtiyacı da karşıladığını belirtti.

Itrî Kültür Sanat Programı İsviçre etkinlikleriyle devam edecek.

Fransa’nın farklı eyaletlerindeki etkinliklerin ardından Itrî Kültür ve Sanat Ekibi İsviçre Türk Diyanet Vakfı’nın davetlisi olarak Zürih’e gidiyor. Burada İsviçre Türk Kültür Festivalinde görev alacak öğrencilere MÜSDAV Başkan Vekili Haydar BEKİROĞLU da eşlik edecek.

devamını oku...
image
DİJİTAL HİKÂYELERLE PEYGAMBERİM YARIŞMASI ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Vakfımız ve nitelikli çalışmalarını desteklediği okullardan Demetevler Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesi işbirliği içerisinde "Dijital Hikâyelerle Peygamberim" temalı dijital çizim ve hikâyelendirme yarışması düzenlendi. Yarışma süresinde iştiraklerimizden Vakıf Global tarafından öğrencilere dijital çizim dersleri verildi.

50 öğrencilerin katıldığı yarışmada derece giren öğrenciler için 17 Mayıs 2022 tarihinde Demetevler Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesi Konferans Salonunda ödül töreni düzenlendi. Törende dereceye giren eserlerin sunumu yapıldı ve öğrencilerin hazırladığı çalışmalar katılımcılar tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı.

Törene MÜSDAV Genel Koordinatörü Mehmet YOLCU ve Vakıf Global şirket Müdürü Merve KORKMAZ ATAĞ katıldı. Okul müdürü Alime KAYA ve proje danışmanı Hatice Betül ŞENTÜRK tarafından projenin konusu, amacı ve hedefleri anlatılarak destekleri için MÜSDAV’a teşekkür ettiler. Genel Koordinatörümüz Mehmet YOLCU da yaptığı konuşmada, vakfımızın faaliyetlerini kısaca anlattı. Ayrıca öğrencilerin potansiyellerini keşfetmelerini sağlayan bu tür nitelikli çalışmaların önemine değinerek, gençlerimizi teşvik ettiği için okul idaresi ve öğretmenlerine teşekkür etti. Dereceye giren öğrencilere Merve KORKMAZ ATAĞ tarafından ödül takdimi ile program sona erdi.

Öğrencilerimizi kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

devamını oku...
image
GENÇ MÜSDAV GENÇLİK FUARINA KATILDI

MÜSDAV GENÇ, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kadın Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM) tarafından 13-15 Mayıs 2022 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirdiği "Denge ve Alem" temalı 8. TDV Gençlik Fuarı’na katıldı. 39 sivil toplum kuruluşunun gençlik teşkilatlarının katıldığı fuar Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Gönüllü Gençlerimizin görev aldığı fuarda, MÜSDAV GENÇ standımıza ilgi yoğundu. Bir Hafız Yetiştiriyorum, Çelebi ve Itrî Kültür Sanat programlarımız başta olmak üzere misafirlere vakfımızın faaliyetleri anlatıldı. Diyanet İşleri Başkanı Sayın Prof. Dr. Ali ERBAŞ ve Muhtereme eşleri Seher ERBAŞ Hanımefendi’nin yanı sıra, seçkin misafirler standımıza ziyaretlerde bulundu.

Itri Projesi Kapsamındaki okullarımızdan Üsküdar Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri üç gün boyunca musiki icrası, Hat ve Ebru atölye çalışmaları gerçekleştirdi. Ayrıca cuma ve cumartesi günü ödüllü Kahoot Yarışmasına ilgi yoğun oldu.

Vakfımız Yönetim Kurulu üyesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Doç.Dr. Fatih KURT beyefendi ‘’Âlemin Dengesi İmanlı Gençlik’’ konulu seminer verdi. Konuşmalarında, imanlı gencin alemin dengesini korumada üstlendiği rolü anlatarak, “İmanlı genç sadece kendisi için değil, tüm alem için çalışan kimsedir. Bu sebeple gençlik alemin dengesini korumada çok önemli bir fonksiyona sahiptir.” dedi

Diğer STK’larımızın da çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiği fuar, pazar günü UİP öğrencilerinin mezuniyet töreni sonrası katılımcı sivil toplum kuruluşlarına teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.

Bu güzel etkinliğin gerçekleştirilmesinde emek veren Türkiye Diyanet Vakfı’ na KAGEM yetkililerine ve görev alan gençlerimize teşekkür ediyoruz.

devamını oku...
image
Japonlar, ramazan duygusunu Tokyo Camisi'ndeki iftarlarda hissetti

Japonya'da halk, ramazan ayının heyecanını, Tokyo Camisi Diyanet Türk Kültür Merkezinde verilen iftarlarda gözlemleme fırsatı buldu.

Diyanet İşleri Başkanlığa bağlı Tokyo Camisi, başkentte yaşayan Müslümanlar ile gayrimüslim Japon halkını, ramazan ayı boyunca iftarlarda buluşturdu.

Gündüzleri cami yerleşkesindeki kültür turuna katılan Japonlar, ezan öncesi iftarlığını alıp hiç tanımadığı kişilerle aynı sofraya oturdu.

Kimi camiyi kimi orucu merak ederken, iftar vesilesiyle Türk yemeklerini de tatma fırsatı bulan Japonlar, soy isimlerini belirterek, AA muhabirine konuştu.

Girdiği yemek sırasında yaşadığı duyguları paylaşan Aya, farklı bir kültürü görmek için geldiği camide "inanç kimliğini" araştırdığını belirtti.

Aya, "ramazanı yaşayan insanların her şeyden önce kendi inanç kimliklerine sahip çıkıp çıkmadığını merak ettiğini" söyledi.

Camiye gelerek İslam kültürüyle tanışabildiğini kaydeden Aya, "artık gelecek yıl ramazanın ne vakit olduğunu" bilmek isteyeceğini söyledi.

"Duyguyu tatmak isterim"

Japonca öğretmeni Seki, oruç tutan ve tutmayanları camide buluşturan atmosferi "oldukça özel bir tecrübe" olarak niteledi.

Ramazanı, orucu, iftarı bilmeyen çoğu Japon'un bu fırsatla İslam kültürünü tanıdığını dile getiren Seki, "Ben de ramazanı gelip görmek istedim." dedi.

Eğitim verdiği Endonezyalı bir öğrencisinin ramazanda tuttuğu oruçlardan haberdar olduğunu kaydeden Seki, kendisinin de "oruç duygusunu tatmak istediğini" belirtti.

Lojistik çalışanı Keita, camiye ilk kez geldiğini, oruç hakkında önceden bilgi edindiğini ve "farklı kültürleri hissetmenin iyi olacağını düşündüğünü" ifade etti.

Japonya'da "inançtan bağımsız sağlık amacıyla oruç" tutanlar gördüğünü aktaran Keita, fırsatını bulursa "Türkiye'yi ve İstanbul'u gidip görmek istediğini" söyledi.

"Herkesin oruç tutması eşsiz bir durum"

Müslümanlığa merakı dolayısıyla camiye geldiğini kaydeden Şiyozuka, ilgisinin arttığını ve İslam'ı öğrenme duygusunun güçlendiğini belirtti.

Üniversite gittiği Arapça kurslarıyla İslam anlayışının artığını kaydeden genç öğrenci, Japon televizyonunda "İslam'da ramazan sezonu" haberleri gördüğünü söyledi.

Şiyozuka, Japon toplumunda oruç tutanlara pek rastlanamayacağını ifade ederek, "Ancak Müslümanlıkta herkesin oruç tutması eşsiz bir durum." dedi.

Bugüne kadar oruç tutma fırsatı yakalayamadığını dile getiren Şiyozuka, "Gerçekten oruç tutup, orucu bitirince de yediğim yemekten zevk almayı görmek isterim." dedi.

Emekli öğretim görevlisi Mariko da bu yıl 3 kez camiye geldiğini kaydederek, en çok sevindirici şeyin "Türk yemekleri yiyebilmek" olduğunu söyledi.

Kovid-19 nedeniyle son 2 yıldır bu tarz toplanmaların yapılamadığını anımsatan Mariko, "hiç tanışmayan kişilerin aynı maksatla bir araya gelmesine" dikkati çekti.

"Böylesi güzel bir yerde herkesin dayanışma halinde yemeğini yiyebilmesi hakikaten muhteşem bir şey." diyen Mariko, Türkçe "Allah kabul etsin" ifadesini kullandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/japonlar-ramazan-duygusunu-tokyo-camisindeki-iftarlarda-hissetti/2577425

devamını oku...
image
“HAYALİMDEKİ ŞEHİR” ve "YENİ SESLER" ÖDÜL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

“HAYALİMDEKİ ŞEHİR” RESİM YARIŞMASI ve "YENİ SESLER" MUSİKİ YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Musiki, Geleneksel ve Çağdaş görsel sanat programı uygulayan ve Itrî projesi kapsamında desteklediğimiz okullardan olan Konya Karatay Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından Konya genelindeki ortaokul 8. sınıf ve lise 9. sınıf öğrencileri arasında düzenlenen “Hayalimdeki Şehir Resim Yarışması” ve "Yeni Sesler" Musiki Yarışması sonuçlandı.

Yarışmada dereceye giren öğrenciler için, 29 Mart 2022 salı günü Konya Karatay Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda ödül töreni düzenlendi. Programa MÜSDAV Kültür ve Sanat Komisyonu üyesi Harun SÖNMEZ ve Genel Koordinatör Mehmet Yolcu katıldı. Programda öğrencilere hitap eden Harun SÖNMEZ Vakfımızın projeleri hakkında bilgi verdi. Medeniyetimizin izlerini maziden atiye taşıyacak gençlerin yaptığı işin çok önemli olduğuna vurgu yapan SÖNMEZ, MÜSDAV olarak nitelikli insan yetiştirme adına yapılan faaliyetleri desteklemekten onur duyduklarını dile getirdi.

Programa katılan, Konya İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Erkan YAKIŞIR, Karatay İlçe Milli Eğitim Müdürü Sami SAĞDIÇ ve Okul Müdürü Süleyman Eşit, konuşmalarında imam hatip okullarında yapılan sosyal ve kültürel faaliyetlerin önemine değinerek, katkıları için MÜSDAV’a teşekkür ettiler. Kültüre ve sanata değer veren vakfımız tarafından ıtri projesi kapsamında dereceye giren öğrencilere para ödülü verildi. Ödül töreninin ardından yemek ikramı ile program sona erdi.

Bu güzel etkinliği hazırlayan Konya Karatay Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne teşekkür ediyor, dereceye giren öğrencilere başarılar diliyoruz.

devamını oku...
image
“Bir Hafız Yetiştiriyorum Projesi İş Birliği Protokolü” imzalandı

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı (MÜSDAV) arasında “Bir Hafız Yetiştiriyorum Projesi İş Birliği Protokolü” imzalandı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın katılımıyla Diyanet İşleri Başkanlığında düzenlenen imza töreninde Diyanet İşleri Başkanlığı adına Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç ile MÜSDAV Yönetim Kurulu Başkanımız Erdal Atalay protokolü imzaladı.

Vakfımız tarafından hayata geçirilen “Bir Hafız Yetiştiriyorum” projesinin koordinasyonunu sağlayan Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile geliştirilen işbirliğinin usul ve esaslarını belirleyen protokol Diyanet İşleri Başkanlığı toplantı salonunda imzalandı.

Başkan Erbaş: “En hayırlı insanlardan olma noktasında önemli bir adım”

İmza töreninde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, protokolün hayırlara vesile olması dileğinde bulunarak, “Diyanet İşleri Başkanlığımızın, Türkiye Diyanet Vakfı ve MÜSDAV olarak iki önemli vakfımız var. Böyle bir projeyi gündeme getirmiş olmasından dolayı MÜSDAV yönetimini tebrik ediyorum. “Sizin en hayırlınız Kur’an’ı öğrenen ve öğretendir.” buyuran Peygamber Efendimizin (s.a.s.) bu müjdesine nail olmak için gerçekten önemli bir proje. Bir hafızımızın hafızlığını desteklemek, en hayırlı insanlardan olma noktasında önemli bir adım atmaktır.” diye konuştu.

Dinç: “Milletimizin ‘keşke bizim de bir hafızımız olsaydı’ düşüncesine umut oldu”

Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç de, milletin gönlünde hafızların önemli bir yeri olduğuna değinerek, “Kendisi hafız olamamış vatandaşlarımızın mutlaka hayalinde ve gönlünde; ‘keşke bizim de bir hafızımız olsaydı’ düşüncesi öteden beri var. Bizde MÜSDAV’ın bu anlamda ortaya koyduğu “Bir hafız yetiştiriyorum” projesi özellikle bu beklenti içerisinde olan vatandaşlarımıza bir umut olmuştur.” ifadelerini kullandı.

Atalay: “Hayırseverlerimiz bağışlarını MÜSDAV web sayfasından yapabilirler”

MÜSDAV Yönetim Kurulu Başkanımız Erdal Atalay ise MÜSDAV’ın dünya üzerinde yaşayan Müslümanlar arasında kardeşlik ve gönül köprülerini kurmak, İslam dininin insanlığa huzur ve barış getirmeyi amaçlayan evrensel ilke ve değerlerinin tanıtılmasına katkı sağlamak amacıyla kurulmuş bir vakıf olduğunu bildirdi.

Hafızlık eğitimi alan öğrencilere MÜSDAV tarafından verilecek olan eğitim bursunun öğrencilere daha iyi bir şekilde eğitim görmelerine katkı sunacağını belirten Atalay, hayırseverler yardımlarını MÜSDAV vakfının web sayfasından online şekliyle yapabileceklerini söyledi.

Hafızlığını tamamlayan öğrencilere kişisel ve mesleki gelişim dersleri verilecek

‘Bir Hafız Yetiştiriyorum’ projesi çerçevesinde, Türkiye genelinde hafızlık eğitimi alan öğrencilere aylık 250 TL olmak üzere bir yılda toplam 3 bin TL’lik burs imkanı sağlanacak. Bunun yanı sıra öğrencilere Ramazan ve Kurban Bayramlarında da giyim yardımı yapılacak. Ayrıca projede hafızlığını tamamlayan öğrencilere kişisel ve mesleki gelişim dersleri verilmesi planlanırken üniversite sınavında akademik başarı gösteren hafızlara maddi destek sağlanması amaçlanıyor.

Hafızların eğitimine katkı sağlamak isteyen vatandaşlar aşağıdaki linke tıklayarak bağış yapabilecekler: https://hafiz.musdav.org.tr

devamını oku...
image
BİR HAFIZ YETİŞTİRİYORUM PROJESİ BAŞLADI

Kur’an-ı Kerim’in insanlığa barış ve huzur getiren evrensel mesajının okunup anlaşılmasında önemli bir role sahip, gözümüzün aydınlığı ve geleceğimizin öncüleri hafızlarımıza yönelik “Bir Hafız Yetiştiriyorum” projesi başladı. Projeyle, hafızlığın teşvik edilmesi, hafızlık kurslarının her açıdan geliştirilmesi, öğrencilere destek sağlanması ve hafızların eğitim sonrası hayata hazır hale getirilmesi hedefleniyor.

MÜSDAV Dini ve Hayri Hizmetler Komisyonu, Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğünün koordinesinde, hafızlar için burs programı başlattı. İslam Dininin doğru anlaşılıp yaşanması açısından çok önemli olan nitelikli gençlerin desteklenmesi amacıyla “Bir Hafız Yetiştiriyorum” isimli bir proje hayata geçirildi. Projenin devam eden süreçleri de Başkanlıkla koordineli olarak yürütülecek.

Manevi Kalkınma İçin Hafızlık Müessesesi Önemli

Kur’an’la insan arasında fikir, bilgi, irfan ve hikmet bağları kuran hafızlık, gençliğin değerler dünyasında belirgin etkiye sahiptir. Çağımızın dünyevi yaşam dayatmalarına karşı, varlığı ve varlığın hakikatini idrak etmiş, ahlaklı, güvenilir, idealleri olan ve sorumluluk sahibi bireylerin yetişmesi için çocuklarımıza sağlıklı bir din eğitimi verilmesi hepimizin toplumsal görevidir. Vakfımız, dünya üzerinde yaşayan Müslümanlar arasında kardeşlik ve gönül köprüleri kurmak, İslam dininin insanlığa huzur ve barış getirmeyi amaçlayan evrensel ilke ve değerlerinin tanıtılmasına katkı sağlamak için kurulmuştur. Bu ilke ve değerlerin yaşatılmasında hafızlığın önemi büyüktür. Toplumun yücelmesi, ülkemizin madden ve manen kalkınması Kur’an’la bütünleşmiş ve peygamber (sav) ahlâkını kuşanmış nesillerin yetişmesine bağlıdır. Böyle bir anlayışın filizlenmesi ortak yaşam alanımız dünyanın daha güvenli ve daha mâmur bir hâl almasını da temin edecektir.

Necip Milletimiz Hafızlık Hizmetini Her Daim Desteklemiştir

Hâfızlar ve hafızlık, milletimizin nezdinde her zaman müstesna bir konuma sahip olmuştur. Milletimiz bu lütf-u ilahîye nail olmak için çocuklarını hâfız yapmak üzere yüzlerce Kur’an kursu açmış, bu kurslarda okuyan 80.000’e yakın evladımızın ihtiyaçlarını karşılamak için maddi ve manevi destek sağlamıştır. “Bir Hafız Yetiştiriyorum” projesi de daha ilk günden itibaren, milletimiz nezdinde büyük bir heyecana sebep olmuş, insanımızın büyük ilgisini görmüş, hafızlığa emek verme konusunda hayırda yarış başlamıştır.

Hafızlık Sadece Bir Metni Ezberlemek Değildir.

MÜSDAV Yönetim Kurulu Başkanı Erdal ATALAY; “MÜSDAV olarak hâfızlık eğitimini desteklemeyi bir nasip olarak görüyoruz. Hafızlık yapmak gençler için nasıl bir erdem ise hafızlığı desteklemek de Hakk’ın ihsanıdır. Bizler “Bir Hafız Yetiştiriyorum” projesiyle, Kur’an’a gönül vermiş çocuklarımıza katkı sunmayı amaçlıyoruz. Hafızlık sadece Mushaf-ı Şerif’in sözlerini ezberlemek değil, aynı zamanda onun özünü insanlığa söz ve davranışlarla, hal ve örneklikle sunmaktır. Hafızlar, hem Kur’an’ın lafzını, hem de insanlığa huzur ve esenlik getiren mesajını özümsemiş kimselerdir. Onları yetiştirmek, hayata hazırlamak, geleceklerini doğru planlamalarına destek sağlama, kurumlar olarak da vatandaşlar olarak da hepimizin ortak vazifesidir.” dedi.

İmkanlar Elverdikçe Hafızlarımızın Yanında Olacağız.

Projemizin odağı, her imkân sahibi vatandaşımızın en az bir hafızlık öğrencisinin aylık masrafını karşılaması üzerine kurulmuştur. Her insan bir hafızın ihtiyacını karşılarsa, ülkemizde hafızlık eğitimi alan ihtiyaç sahibi hiçbir öğrenci kalmayacaktır. Proje kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı hafızlık kurslarında eğitim gören ihtiyaç sahibi öğrencilere aylık 250 TL, yıllık 3000 TL eğitim yardımı yapılacak, Ramazan ve Kurban Bayramlarında giyim yardımı yapılacak. Ayrıca öğrencilerin sosyal, kültürel ve akademik alanda gelişimlere katkı sunacak faaliyetlere destek verilecek ve sorunların çözümüne katkı sunulacaktır.

Proje Başvuruları ve Burs İşlemleri Web Sitemiz Üzerinden Yapılacak.

Projemiz, Vakfımızın hafiz.musdav.org.tr adresi üzerinden gerçekleştirilecektir. yurtiçinden veya yurtdışından hafızlık öğrencilerine destek olmak isteyen vatandaşlarımız bu web sayfası üzerinden bağış yapabilecektir. Bursların dağıtımında belirli kriterlere göre hareket edilecektir. Yetim veya öksüz çocuklar, şehit ve gazi çocukları ve yakınları, işsiz ailelerin çocukları, işi olduğu halde aile geliri düşük olanlar, aile geliri normal seviyede olmakla beraber aileye mensup okuyan çocuk sayısı fazla olanlar, bulundukları şehir dışında hafızlık öğrenimi görenler öncelikli olmak üzere ihtiyaç sırasına göre hafızlık öğrencilerine eğitim bursu bağlanacak. Proje kapsamında, imkanlar elverdikçe en fazla sayıda hafıza ulaşılması hedeflenmektedir.

Projede Hafızların Hayata Atılmalarına Yönelik Modüller de Bulunuyor.

Hafızlık öğrencilerinin hıfzını tamamladıktan sonra da sosyal, kültürel ve akademik açıdan gelişimlerine katkı sunulması önemlidir. Aksi halde Kur’an gibi bir hayat rehberini hıfzetmiş ve böyle büyük bir birikime ulaşmış öğrencinin kazanımlarını kaybetme tehlikesi bulunmaktadır. Bu nedenle Vakfımız, hafızların hıfzı tamamlamalarından sonra, dini musiki, geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar, bilim ve teknoloji, spor, ilmi ve akademik çalışmalar, tashih-i huruf, kıraat ve diğer alanlarda öğrencilerin gelişimini destekleyici modüller hazırlamıştır. Böylelikle hafızların, ilgi alanlarına göre doğru mesleklere yönelmelerine rehberlik edilmesi planlanmaktadır.

Detaylı bilgi için hafiz.musdav.org.tr web sayfasını ziyaret edebilir, +90 0312 431 68 95 numaralı telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.

devamını oku...
image
MÜSDAV HİZMETİÇİ EĞİTİM SEMİNERLERİ BAŞLADI

MÜSDAV HİZMETİÇİ EĞİTİM SEMİNERLERİ BAŞLADI

MÜSDAV ve iştiraklerinde görevli çalışma arkadaşlarımıza yönelik planlanan hizmet içi eğitim seminerleri başladı. 12 dersten oluşan ve 6 hafta sürecek olan eğitim seminerlerinin ilki, Yönetim Kurulu Üyemiz ve aynı zamanda Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi BİRCAN tarafından verildi.

Vakfımız toplantı salonunda düzenlenen seminerde vakıf ve vakıf kültürünü anlatan BİRCAN, Harameyn’de (Mekke ve Medine) yürütülen Hac ve Umre hizmetlerinde ve Kudüs ziyaretlerinde vakıfların yaptığı hizmetlerin önemine değindi. Yavuz Sultan Selim Hân’ın Hâkimu’l Harameyn yerine Hâdimu’l Harameyn yani Harameyn’in hizmetkârı vasfını tercih ettiğini söyledi.

BİRCAN konuşmasında “Hacca ve umreye gitmek, her Müslümanın hayalidir. Ömürde belki bir kez nasip olan bu yolculukta hizmetlerin samimi bir şekilde ve vakıf anlayışıyla yerine getirilmesi ne kadar önemliyse, dünyanın çeşitli yerlerinde hizmet ve faaliyetini sürdüren MÜSDAV gibi vakıflarımızın faaliyeti de bir o kadar önemlidir. Ecdadımız kışın yem bulamayan kuşlar için bile bir vakıf kurmuş ve bu anlayışı bir kültür haline getirerek bizlere miras bırakmıştır. Bizler de aynı zamanda görev yaptığımız bu vakıfların kıymetini bilmeli ve bu anlayışla vakıflara sahip çıkmalıyız.” dedi.

Ülkemizdeki ve diğer ülkelerdeki hac ve umre organizasyonları hakkında da bilgi veren BİRCAN, seminerini katılımcıların sorularına cevap vererek tamamladı.

devamını oku...
image
MÜSDAV HEYETİ ULUS İLK MECLİS İMAM HATİP LİSESİNİ ZİYARET ETTİ

İmam-Hatip Liseleri ülkemizin milli ve manevi kalkınmasının yanı sıra İslam'ın insanlığa hayat veren barış ve esenlik yüklü mesajlarının evrensel boyutta yayılmasına katkı sunduğu ve diğer İslam ülkelerine de rol model olan okullardır. Zamanla gelişen şartlara ve İhtiyaçlara göre müfredatı çeşitlendirilen imam-hatip liselerinde geleneksel ve çağdaş görsel sanat dallarında eğitim almak isteyen öğrenciler için Millî Eğitim Bakanlığınca ülkemizde farklı illerde Anadolu İmam Hatip Liseleri açılmıştır. Geleneksel ve çağdaş görsel sanat programı uygulanan bu okullara ve öğrencilerine MÜSDAV katkı sunmayı amaçlamaktadır.

Bu kapsamda MÜSDAV Başkan Vekili Haydar BEKİROĞLU, Kültür, Sanat ve Yayın Komisyonu Başkanı Ahmet BELADA, Komisyon Üyelerimiz Harun SÖNMEZ ve Yunus YÜKSEL, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Eğitim Politikaları Daire Başkanı İhsan Erkul, İl Kültür Müdürü Ali AYVAZOĞLU, DİTİB Başkanı Kazım TÜRKMEN, MÜSDAV Genel Koordinatörü Mehmet YOLCU, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Proje Okullar Koordinatörü Ahmet TURAN, AKİSAD Başkanı Hattat Bekir Er’in katılımıyla, Musiki/ Geleneksel ve Çağdaş Görsel Sanatlar Projesi uygulayan okullardan, Ulus İlk Meclis Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne ziyaret gerçekleştirildi.

Kültür ve medeniyetimizin yansımaları olan sanatlar desteklenmelidir.

MÜSDAV Başkan Vekili, Haydar BEKİROĞLU okul idarecilerine ilgi ve alakaları için teşekkür ederek, “Gençlerin çözüm üreten bireyler olarak yetişmesini amaçlayan ve buna yönelik faaliyetler yürüten resmî ve sivil müesseselerin, bu faaliyetlerini ileri seviyelere götürmesi için çaba göstermesi gerekmektedir. MÜSDAV, uluslararası alanda sunduğu hizmetlerin niteliğini ve verimliliğini artırmak üzere gençliğin yetişmesine yönelik bir dizi proje ve program geliştirmek suretiyle ülkemizin kamu kurumları, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla da iş birliği yapmaktadır. Bu bağlamda vakfımız Milli Eğitimi Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile yaptığı protokolle ortak çalışmalar yürütmektedir.

Bu protokol kapsamında kültür ve medeniyetimizin yansımaları olan, ebru, minyatür, tezhip ve hüsn-ü hât, çizgi, animasyon vb. görsel sanatları yaşatma ve gelecek nesillere aktarma konusunda önemli çalışmalar yapılan, Geleneksel ve Çağdaş Görsel Sanatlar Programı uygulayan Proje İmam Hatip Liselerine destek olmak amacıyla ortak çalışmalar yapılabilir. Bu konuda MÜSDAV olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

Ziyaret, MÜSDAV kültür sanat çalışmalarına önemli katkı sağlayacaktır.

Kültür, Sanat ve Yayın Komisyonu Başkanımız Ahmet BELADA özellikle bu okullarda verilen eğitim dalları ile ilgili bilgi sahibi olduklarını ve bu okullarda verilen sanat eğitimlerinden ziyadesiyle mutlu olduğunu belirtti ve komisyon olarak yapılabilecek faaliyetler konusunda notlarını aldıklarını belirtti. BELADA, bu ziyaretin aynı zamanda MÜSDAV kültür sanat çalışmalarına da önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.

Sanatsal çalışmalar konusunda görüş alışverişinde bulunuldu

Heyet, ziyaret vesilesi ile Hüsn-i Hat bölümü öğrencilerinin çalışmalarını yakından inceleme imkânı buldu. Okulun musiki bölümü öğrencileri de heyete de güzel bir dinleti gerçekleştirdi. Ziyaret dolayısıyla Daire Başkanı İhsan ERKUL ve Okul Müdürü Nadi ÇAKIR memnuniyetlerini dile getirdiler. Ziyaret sırasında, ikili ilişkiler ele alınarak, sanatsal çalışmalar konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Ziyaret sonunda Hattat Bekir Er, el yazması hat eserlerinden Kazım TÜRKMEN ve Haydar BEKİROĞLU’na takdim etti. Ziyaret hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

devamını oku...
image
MÜSDAV'da Çocuk Neşesi

MÜSDAV'da Çocuk Neşesi. 4-6 yaş Kur’an Kursu’nda eğitim gören 20 minik yürek, öğretmenleriyle birlikte Müsdav Çocuk’un misafiri oldu. Minikler kendileri için hazırlanan salona geçerek burada bir süre eğlendi. Ardından verilen hediyeler ve ikramlar eşliğinde sohbet etti. MÜSDAV Eğitim Koordinatörü Zeynep ÇELEBİ ve eğitim birimi çalışanları, 4-6 yaş kurslarımızda Kur'an okumayı öğrenen minik öğrencilerle yakından ilgilenerek bir süre hasbihal etti.

Gerçekleşen ziyarette minik öğrenciler MÜSDAV Başkan Vekili Haydar BEKİROĞLU’na, okullarında kendi hazırladıkları üzerinde çiçek buketi bulunan bir pano takdim ettiler.

Haydar BEKİROĞLU öğrencilerin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, ziyaretleri için teşekkür etti.

Ziyaret, minik öğrencilerle çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

devamını oku...
image
Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü heyeti Vakfımıza ziyarette bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü heyeti Vakfımıza ziyarette bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin ALBAYRAK ve beraberindeki daire başkanları Vakfımıza ziyarette bulundu.

Vakıf Başkan vekilimiz Haydar BEKİROĞLU tarafından karşılanan ekibe Vakfımızın hizmet ve faaliyetlerini içeren bir sunum yapıldı. Sunumun ardından MÜSDAV’ın kısa sürede faaliyet çeşitliliğinin arttığının dikkatlerden kaçmadığını belirten heyet, ülkemizdeki ihtiyaç alanlarına yönelik faaliyetlerin arttırılmasından duydukları memnuniyeti de dile getirdi. Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin ALBAYRAK, özellikle gençleri eğitim alanında destekleyen aynı zamanda gençlerin kendilerini çok yönlü geliştirebilecekleri projelerin çok anlamlı ve gerekli olduğunun altını çizerek Sivil Toplum Kuruluşlarının hizmetlerinin bu noktada ne kadar önemli olduğunu ifade etti. Toplantıda ülkemize hizmet edecek insan kaynağının oluşmasında Sivil Toplum Kuruluşlarının görev ve sorumlulukları üzerine fikir alışverişinde bulunuldu.

Vakıf bünyesinde hizmet vermeye başlayacak Müsdav Akademi binasını da gezen heyet, ortamın nezihliğinin ve samimiyetinin yapıya yansıdığını, mekanda gerçekleştirilmesi planlanan çalışmaların katılımcılar tarafından keyifle karşılanacağını düşündüklerini belirtti. Ayrıca heyet, MÜSDAV’ın yapacağı proje ve çalışmalarda iletişim içerisinde olmayı ve üzerlerine düşen destek ve katkıların kendilerine iletilmesinden memnuniyet duyacaklarını da belirtti.

Ziyaretin sonunda heyet, MÜSDAV Başkan vekili BEKİROĞLU’na nazik ev sahipliği için teşekkür ederek Vakıftan ayrıldı.

devamını oku...
image
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Sayın Burhan İŞLİYEN ve beraberindeki heyet Vakfımıza ziyarette bulundu.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Sayın Burhan İŞLİYEN ve beraberindeki heyet Vakfımıza ziyarette bulundu.


Diyanet İşleri Başkanı Dr. Sayın Burhan İŞLİYEN, İnsan Kaynakları Genel Müdürü Sayın Akif PUSMAZ ve beraberindeki Daire Başkanları Vakfımıza nezaket ziyaretinde bulundular.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Sayın Burhan İŞLİYEN ve beraberindeki heyet Vakfımızı ziyaretleri sırasında Vakfın Yönetim Kurulu Başkan Vekili Haydar BEKİROĞLU tarafından Vakfın faaliyetleri hakkında kapsamlı bir sunum gerçekleştirildi. Heyet, Vakfın 2020 yılı faaliyetleri hakkında bilgiler aldı ve 2021 yılında gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetlerle ilgili görüş bildirdi.

Vakıf hizmetlerinin çok kıymetli olduğunu belirten İŞLİYEN, özellikle eğitim ve kültür hizmetleri kapsamında gençlere yönelik gerçekleştirilen faaliyetlerin heyecan verici olduğunu, projelerin daha çok geniş kitlelere ulaştırılmasının faydalı olacağını belirtti.

MÜSDAV’ın 2020 yılı içerisinde gerçekleştirdiği eğitim, kültür, din hizmeti ve hayır hizmeti kapsamındaki faaliyetlerden dolayı büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı, özellikle Vakfın nitelikli insan kaynağı yetiştirmeye yönelik hazırladığı projelerin uzun vadede kıymetli sonuçlarının görüleceğini düşündüğünü belirtti.

Heyet, Vakıf bünyesinde faaliyete giren Müsdav Akademi binasını da gezerek burada yapılabilecek faaliyetler konusunda düşüncelerini belirtti. Akademi binasının gençlere yönelik birçok faaliyet için değerlendirilebilecek şekilde planlanmasının sevindirici olduğunu, aynı zamanda binanın tarihi yapısı ve bulunduğu muhit itibariyle de manevi bir hava oluşturduğunu dile getirdi.

Vakıf Yönetim Kurulu Başkan Vekili Haydar BEKİROĞLU, Sayın İŞLİYEN’e ve beraberindeki heyete nazik ziyaretlerinin değerli olduğunu ve duyulan memnuniyeti belirterek teşekkürlerini sundu.

devamını oku...
image
Diyanet işleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Çelebi Programı Dönem Sonu Online Kampı'nda öğrencilerle bir araya geldi.

Diyanet işleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Çelebi Programı Dönem Sonu Online Kampı'nda öğrencilerle bir araya geldi. MÜSDAV, MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Önder İmam Hatipliler Derneği işbirliğinde sürdürülen programın ilk dönemi tamamlandı. MÜSDAV Genel Başkanı Erdal Atalay, Önder Genel Başkanı Kamber Çal ve programa katılım gösteren 270 gencin yanı sıra Çelebi Programı Koordinatörleri, liderleri çevrim içi programda hazır bulundu. Selamlama konuşmasını gerçekleştiren Müsdav Genel Başkanı Erdal Atalay, Çelebi Programı´nın mevcut verilerini paylaştığı konuşmasında liderleri ve mentör öğrencileri tebrik edip Diyanet İşleri Başkanı Sayın Prof. Dr. Ali Erbaş´ı takdim etti.

Çelebi Programını faaliyete geçiren MÜSDAV’a ve katkı sağlayan Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği’ne teşekkür eden Diyanet İşleri Başkanı Sayın Prof. Dr. Erbaş, “Genç kardeşlerim, çağımızda maruz kaldığımız türlü problemler, suni gündemler, zihinleri ve kalpleri işgal etmeye yeltenen temelsiz fikirler karşısında sizler, ne kadar donanımlı, bilgili ve kültürlü olursanız, o kadar değerli ve güçlü olacaksınız inşallah.” ifadelerini kullandı.

İslam’a ve millete hizmet etmeyi ibadet bilinciyle gerçekleştirmenin ve bunun karşılığını da sadece Allah’tan beklemenin son derece önemli olduğunu kaydeden Başkan Erbaş, “Bu matematik, fizik, coğrafya, lisan olsa da yine ibadettir. Niyetiniz Allah rızası ve millete hizmet ise ders çalışırken ibadet sevabı kazanmaktasınız. Bu inanç ve kararlılıkla aynı gaye uğrunda çalışan ve yapılan çalışmaları geleceğe taşıyacak olan sizlersiniz.” değerlendirmesinde bulundu.

KITALARI AŞMIŞ HAKİKATİN ADI: İSLAM

İslam inancının, insanların dilleri, renkleri, coğrafyaları açısından farklı olmasını bir zenginlik olarak gördüğünü ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Sayın Prof. Dr. Erbaş , şöyle devam etti:

“Bizler kabileleri, ülkeleri ve kıtaları aşmış bir dine mensup olmanın sorumluluğu ile yaşıyoruz. Tarihimiz ve dinimizden bize ilelebet miras kalan bu emanet, bizlere çeşitli sorumluluklar ve görevler yüklemektedir. Yeryüzünde yaşanan her bir güzellik içimizi ısıttığı, gönüllerimizi ferahlattığı gibi yaşanan her bir zulüm, felaket ise kabile, millet, ırk ayrımı yapmaksızın yüreklerimizi burkmaktadır. Bu inanış ve sorumluluk bilinciyle, çağlar boyunca İslam’ın sancaktarları, kıtalar aşmış, milletler dolaşmış ve insanlara hakkını teslim etmek, hakkı tebliğ etmek için çaba sarf etmiştir.”

İslam medeniyetinin bilgi, bilim, ilim, irfan medeniyeti olduğunu söyleyen Başkan Erbaş, okumayı, anlamayı, aklı kullanmayı, bilgiye sahip olmayı emreden ve tavsiye eden birçok ayet-i kerime ve hadis-i şerifin olduğunu hatırlattı.

Bilginin büyük bir güç olduğunu ve iyiliğe kullanılırsa insanlığa hizmete, hukuk ve ahlak tanımayan insanların elinde ise insanlık için felakete dönüşeceğini dile getiren Başkan Erbaş, “Geçmişe şöyle dönüp baktığımızda İslam’ın insanlığa huzur ve esenlik veren mesajının dünyanın dört bir yanına ulaşmasında ideallerini kuşanmış fedakâr önderleri görürüz. Bu inanç ve azimle Müslüman âlimler, 7. yüzyıldan Rönesans’a kadar yedi asır boyunca ilmin bütün alanlarında insanlığın inkişafına öncülük etmişlerdir. Şimdi bu görev sizlerin omuzlarında ve sizlere bu görevin emanet olduğunu hatırlatmak istiyorum.” diye konuştu.

Günümüzde ülkeler arasında engellerin kalktığını, toplumların kültürlerini birbirine aktarmasının çok daha kolay hale geldiğine işaret eden Diyanet İşleri Başkanı Sayın Prof. Dr. Ali Erbaş, değişik sebeplerle milyonlarca insanın hareket halinde olduğunu ve ülkemize de farklı nedenlerle farklı dilleri konuşan, farklı kültürlere sahip milyonlarca insanın geldiğini hatırlatarak, “Çin’den, Japonya’dan, Rusya’dan, Latin Amerika ülkelerinden, Almanya’dan, Fransa’dan ve diğer ülkelerden ülkemizi ziyaret eden misafirlere İslam’ın evrensel barış ve esenlik mesajını kimler anlatacak? Elbette sizler anlatacaksınız.” şeklinde konuştu.

Programın ilk yılında 9 Anadolu İmam Hatip Lisesinden 270 öğrencinin 7 farklı dil sınıfında bir dönemi tamamladığını söyleyen, bilişim ve teknoloji alanında öne çıkan öğrencilerin oluşturduğu Tekno Çelebi ekibini de yakından takip ettiklerini ifade eden Başkan Erbaş, şunları söyledi:

“İnşallah bu kardeşlerimizin ortaya çıkaracağı yazılımların ve dijital uygulamaların başarılı olacağına ve yeni imkanların oluşacağına inanıyorum. Bu eğitim serüveninin nihai amacı doğrultusunda, imam hatip şuuruyla kardeşlik ve samimiyet bağlarını güçlendirmeyi; sosyal kültürel ve akademik olarak kendini geliştiren ahlak ve maneviyat sahibi gençlerin yetişmesini ve İslam hakikatinin nesillere ve çağlara aktarılması bilinciyle devam etmesini umut ediyorum.”

“İDEALİNİZ TOPLUMA VE İNSANLIĞA HİZMET OLMALI”

İnsanın değerinin, peşinden gittiği şeyle ölçüldüğünü ve insanın ideali kadar olduğuna dikkat çeken Diyanet İşleri Başkanı Sayın Prof. Dr. Erbaş, “İdealiniz sadece kendinizle ilgili olmasın. Milletinize ve insanlığa hizmet etmeyi de idealinize dahil ediniz. Hangi mesleğe sahip olmayı hedeflerseniz hedefleyin, o mesleği aynı zamanda topluma ve insanlığa hizmet için yapma gayeniz de mutlaka olmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Çelebi demenin, eğitimini tamamlamış, nezaket zarafet sahibi, aklı selim, kalbi selim ve zevki selim bir şahsiyet demek olduğunu belirten Diyanet İşleri Başkanı Sayın Prof. Dr. Erbaş, şunları söyledi:

“Sorumluluklarınız sadece yabancı dil öğrenmek ve küresel düzeyde çalışmalar yapmaktan ibaret değildir. Asıl olan bu çalışmaların bir şuur, bilinç ve metoda tabi olmasıdır. Çelebi olmak demek, yabancı dil öğrenmenin yanında en az bir sanat en az bir spor en az bir musiki dalında da kendini yetiştirmek demektir. ‘Oku’ medeniyetinin temsilcisi olmak demektir. Nezaket, zarafet sahibi olmak demektir.”

ÖĞRENCİLERİ BAŞKANLIĞA DAVET ETTİ

Öğrencileri Diyanet İşleri Başkanlığı’na davet eden Diyanet İşleri Başkanı Sayın Prof. Dr. Ali Erbaş, “Böylesine geleceğe ışık tutan, sorumluluğu ağır, idealleri ön plana çıkaran bir çalışmada bu sorumluluğa sahip bir gençlikle beraber olmanın mutluluğunu yaşıyorum.” şeklinde konuştu.

Program sayın başkanın öğrenciler ile gerçekleştirdiği soru cevap etkinliğinin ardından sona erdi.

devamını oku...
image
Müsdav Akademi yabancı dil kursları hakkında bilgi edinmek için videomuzu izleyebilirsiniz.

Müsdav Akademi yabancı dil kursları hakkında bilgi edinmek için videomuzu izleyebilirsiniz..


devamını oku...
image
YURTDIŞI TÜRKLER AKRABA TOPLULUKLAR (YTB) BAŞKANI ABDULLAH EREN VAKFIMIZIN EĞİTİM ETKİNLİĞİNDE GENÇLERLE BULUŞTU

YURTDIŞI TÜRKLER AKRABA TOPLULUKLAR (YTB) BAŞKANI ABDULLAH EREN VAKFIMIZIN EĞİTİM ETKİNLİĞİNDE GENÇLERLE BULUŞTU

Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı (MÜSDAV), MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve ÖNDER İmam Hatipliler Derneği tarafından organize edilen Anadolu İmam Hatip Liseleri Yabancı Dil Destek Projesi, Çelebi Eğitim ve Kişisel Gelişim Programı kapsamında çeşitli etkinliklerle devam ediyor.

Yabancı dil merkezli program kapsamında kitap okuma etkinlikleri, film günleri ve çok sayıda çevrim içi etkinlik gerçekleştirilecek. "Bi'dünya buluşma” adıyla geçtiğimiz gün gerçekleşen etkinlikte Yurtdışı Türkler Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah EREN, Çelebi Programı öğrencileriyle buluştu. Buluşma, proje kapsamındaki dokuz Anadolu İmam-Hatip Lisesinin öğrencileri, üniversiteli grup liderleri ile proje yürütücüleri olan MÜSDAV ve ÖNDER temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. Çevrim içi platformda bir saat süren etkinlikte Sn. EREN, gençlere dünyayı kuşatacak bir ufkun öneminden ve dil-kültür ilişkisini anlattı. Ayrıca gençliğin yurt içinde ve yurt dışında ülkemizi temsili için yabancı dil öğrenmelerinin önemini de vurguladı.

Öğrencileri selamlayarak sözlerine başlayan Sn. EREN, öncelikle projenin isminin kıymetli olduğunu ve yerinde bir isim kullanıldığını şu sözleriyle dile getirdi:

"Çelebi'lik bir vazifedir ama kolay bir vazife değil. Görgülü, bilgili, olgun, zarif, ince ve nazik olmak, tüm işlerde letafet, nezaket ve nezahet sahibi olmak,aynı zamanda belli bir donanıma sahip olmak gerekir Çelebi olmak için."

Söyleşiye kendisini tanıtarak ve başkanı olduğu YTB’ nin faaliyet alanlarını anlatarak devam eden Abdullah EREN, ülkemizin geleceğinin gençlerin sayesinde daha iyi olacağını ve gençlere büyük ümitler bağladıklarını belirtti. Öğrencilerin şu an devam ettikleri İmam-Hatip Liselerini tercih etmelerinde doğru karar verdiklerini ve bunun farkında olmalarının değerli olduğunu iletti. Bu okullardan mezun olup iyi üniversitelerde öğrenim gördükten sonra: “Diş İşleri Bakanlığı'nda, YTB'de, TİKA'da sizler çalışacaksınız. Sizlerin içerisinden büyükelçiler, başkonsoloslar görmek istiyoruz." diyerek öğrencilerin ufkunu açacak hedefler ortaya koydu.

Ayrıca böyle kıymetli bir projenin oluşturulmasının önemli bir hizmet olduğunu söyleyen Sn. EREN, proje paydaşlarına ve emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

Samimi ve keyifli geçen söyleşinin son 20 dakikasında öğrencilerin Müslüman coğrafyalar ve dil hakkındaki sorularını cevaplayan Sn. EREN, gençlerle birlikte olmaktan duyduğu mutluluğu belirterek ve güzel dileklerini sunarak sözlerini tamamladı.

devamını oku...
image
Endonezya heyeti MÜSDAV´a konuk oldu

Endonezya heyeti MÜSDAV´a konuk oldu

Endonezya Entegre İslami Okul Ağı proje heyeti, MÜSDAV Genel Merkezi´ni ziyaret etti. Bölgedeki İslami faaliyetlerin ve birçok sosyal meselenin konuşulduğu istişare toplantısında din hizmetlerinin sürdürülebilirliği ve kazanımların artırılması gündeme alındı. MÜSDAV Başkan Vekili Haydar Bekiroğlu´nun ev sahipliği yaptığı toplantıda Endonezya heyeti Entegre İslami Okul Ağı (JSIT) çalışmasını aktardı.

ÇOK SAYIDA OKUL PROJEDE BİR ARADA

Ağın, Endonezya'nın tamamını kapsayan belirli kalite ve eğitim standartlarına haiz 5 binden fazla özel İslami okulları bir arada toplayan, 100 binden fazla eğitim görevlisinin bağlı olduğu Eğitim Bakanlığı tarafından desteklenen bir çatı kuruluş olduğunu belirten heyet proje kapsamındaki okulları şöyle ifade etti:

Entegre İslami Anaokulu, Entegre İslami İlköğretim Okulu, Entegre İslami Ortaokul, Entegre İslami Lise olmak üzere eğitim kademelerinin her birinde proje uygulanmakta İslami eğitimin yaygın ve verimli hale getirilmesine dair çalışılmaktadır.

Toplantı MÜSDAV Başkan Vekili Bekiroğlu´nun MÜSDAV´ın proje ve çalışmalarına ilişkin yaptığı tanıtımla son buldu.

devamını oku...
image
MÜSDAV EĞİTİM VE ARAŞTIRMA BURSLARI ve DESTEK PROGRAMLAR

İmam Hatip Liseleri Yabancı Dil Destek Bursu

Burs Programının Amacı


İslâm dininin insanlığa huzur ve barış getirmeyi amaçlayan evrensel ilke ve değerlerinin tanıtılmasına katkı sağlamak, çoğunluğunu Müslümanların oluşturmadığı bölgeler öncelikli olmak üzere, din eğitimi ve din hizmetleri ile dinî içerikli sosyal ve kültürel faaliyetler yürütmek, Vakfımızın kuruluş amaçlarından biridir. Bu amaca ulaşılmasının önemli unsurlarından biri Müslüman toplulukların yaşadığı coğrafyalardaki dilleri bilen nitelikli insan kaynağıdır.

Vakfımız yönetim kurulunca yapılan değerlendirmelerde, nitelikli insan kaynağı kapasitesini artırmaya yönelik olarak, Vakfımızın faaliyet yürütmeyi planladığı hedef coğrafyaları kapsayan yabancı dillerin öğretimini önceleyen programların teşvik edilmesi ve desteklenmesi kararlaştırılmıştır. Bu doğrultuda, Vakfımızın öncelikleri ve imkanları göz önünde bulundurularak, öncelikle Japonca, Çince, İspanyolca ve Rusça dillerinin temel yabancı dil olarak öğretildiği İmam Hatip Liselerini tercih edip kayıt yaptıran öğrencilere burs desteği sağlanması planlanmıştır.

Burs Programının Kapsamı

Burs programı Japonca, Çince, İspanyolca ve Rusça dillerinin temel yabancı dil olarak öğretildiği İmam Hatip Liselerini tercih edip kayıt yaptıran öğrencileri kapsamaktadır.

Burslar Eylül-Haziran ayları arasında (9 ay) ödenecektir, diğer aylar için burs söz konusu değildir.


Evrak Teslim Süreci

Başvuru Formu ve ekinde istenen belgeler; okul müdürlüklerine verilecektir. Bu belgeleri doğrudan Vakıf Merkezine gönderenlerin belgeleri işleme konulmayacaktır.

Okul idareleri kendilerine teslim edilen evrakı inceleyerek uygun başvurulara ait evrakı bir üst yazıyla Vakfımıza ileteceklerdir.


Başvuru ve Değerlendirme Süreci

Kesin kayıttan itibaren başvuruların alınması.

Okul müdürlükleri tarafından başvuruların incelenip tamamlanması.

Belgelerin Müsdav’a ulaştırılması ve değerlendirilmesi

Bursların ödenmeye başlanması


Başvuru Şartları ve İstenilen Belgeler

Başvuru Şartları

15 yaşın altında olmak: (01/01/2006 ve sonrası doğumlu olmak)

LGS sınavı ile burs programı çerçevesinde belirlenen okul(lar)daki programlardan birisini kazanmak ve kayıt yaptırmak.

Kazanç getiren herhangi bir işte çalışmamak

Başvuru sırasında yanıltıcı veya gerçeğe aykırı bilgi verenler, hukuken sorumlu olacaklardır.

Eğitim programı bünyesinde eğitimine devam ediyor olmak; eğitim programıyla bağlantısını kesen öğrencilerin bursları da otomatik olarak kesilecektir.


Başvuruda İstenilen Belgeler

Başvuru formu ( İlanda belirtilen link üzerinden doldurulup çıktısı alınacak, öğrenci velisi tarafından imzalandıktan sonra ıslak imzalı form okul idaresine teslim edilecektir)

Liseye yeni kayıt yaptıranlar için okula giriş puanını ve kazandığı okulu gösteren resmi belge

Bir adet fotoğraf (Başvuru sırasında sayfaya yüklenecektir.)

Nüfus kayıt örneği (e-devlet)

Nüfus kayıt örneğinde adres bilgisi yok ise aile ikametgah/adres belgesi (e-devlet)

devamını oku...
image
Diyanet İşleri Başkanı'ndan Vakfımıza Ziyaret

İslam dininin evrensel barış ve esenlik mesajının insanlığa ulaştırılması amacıyla 1997 yılından beri faaliyetler yürüten Vakfımız önemli bir misafire ev sahipliği yaptı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Sayın Ali ERBAŞ Vakfımızı ziyaret ederek 2020 yılı faaliyetleri hakkında bilgiler aldı ve 2021 yılında gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetlerle ilgili tavsiyelerde bulundu.

Vakıf hizmetlerinin herhangi bir maddi menfaat beklemeden kalıcı hayır işleri olduğunu belirten Sayın Erbaş, insanın geride bırakabileceği en değerli şeyin de topluma hizmet için ortaya konan vakıf eserleri ve hizmetleri olduğunu vurguladı.

MÜSDAV’ın 2020 yılı içerisinde gerçekleştirdiği eğitim, kültür, din hizmeti ve hayır hizmeti kapsamındaki faaliyetlerden dolayı büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Diyanet İşleri Başkanı, özellikle Vakfın nitelikli insan kaynağı yetiştirmeye yönelik hazırladığı projeli işlerin çok kıymetli sonuçlarının olacağına inandığını belirtti.

Başkan Ali Erbaş, ziyareti sırasında Vakıf bünyesinde faaliyete giren Müsdav Akademi binasını da gezerek burada yapılabilecek faaliyetler konusunda görüş ve düşüncelerini Vakıf yönetimiyle paylaştı. Akademi binasının birçok hizmet için değerlendirilebilecek şekilde planlandığını görmekten memnuniyet duyduğunu ifade eden Sayın Erbaş, buralarda özellikle gençliğe yönelik hizmetler ifa etmek gerektiğini, salgın döneminin zorluklarının aşılmasıyla birlikte aktif biçimde gençlere yönelik faaliyetler yapılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Ziyaret sırasında MÜSDAV Yönetim Kurulu Başkanı Erdal ATALAY ve yönetim kurulu üyeleri tarafından Vakfın faaliyetleri hakkında kapsamlı bir sunum gerçekleştirildi. 2020 yılında yerine getirilen hizmetlerin ve Vakfın kurumsal kapasitesinin detaylı bir şekilde sunulduğu ziyarette, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Haydar BEKİROĞLU, Yönetim Kurulu Üyeleri Abdulhadi TURUS, Remzi BİRCAN, M. Hakkı ÖZER, Zeki SAYAR ve Ahmet BELADA da hazır bulundular.

Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Erdal ATALAY, Diyanet İşleri Başkanını Vakıfta görmekten ve hizmetleri kendilerinin görüş ve istişarelerine sunmaktan onur duyduklarını, Sayın Başkan’ın Vakfı ziyaret etmesinin hem yönetim kurulu açısından hem de Vakıf çalışanları yönünden çok kıymetli olduğunu ve çalışma azimlerini artırdığını belirtti.

devamını oku...
1